Украјинска православна црква затражила од Вартоломеја да опозове томос дат расколницима

ТРАЖИ И ДА ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА САМА КОРИГУЈЕ ПОЧИЊЕНЕ ГРЕШКЕ

* Пошто је покушај Цариграда да створи од расколника „Православну цркву Украјине“, коју ни једна једина помесна црква није признала, угрозио јединство светског православља, Синод канонске УПЦ дао је иницијативу за сазивање „Свеправославног сабора на којем би се саборно решавало украјинско црквено питање“

_________________________________________________________________________

         КАНОНСКА Украјинска православна црква, која је у канонском јединству са Москвоском патријаршијом али је аутономна, оценила је да је покушај Цариградске патријаршије да од расколника направи нову цркву доживео крах.

         Указала је да „Православну цркву Украјине“ – пркос томосу који јој је дао цариградски патријарх Вартоломеј – није признала ни једна једина помесна православна црква, а више њих је својим епископима и свештеницима забраниле свако општење са њеном хијерархијом.

         УПЦ је навела да су дејства Цариградске патријаршије нанела велику штету украјинском православљу и да – поврх – свега – угрожавају јединство светског православља..

         И саопштила: „Цариградска патријаршија и патријарх вартоломеј дужни су да признају да су поводом Украјине направили грешку и да ту грешку исправе“.

         Изакључно указала:

         „Опозивање томоса је начин да се почињене грешке исправе. Истовремено треба наложити украјинским расколницима да признају да су у расколу, а и да се искрено покају. Треба сазвати Свеправославни сабор и на њему саборно решавати украјинско црквено питање“.

         Патријарх Вартоломеј већ је одбацио могућност сазивање „Свепаравославног сабора“.

         Вероватно зато што би на њему остао у мањини.

         Московска патријаршија је упозорила да су расколници из којих стоје Цариград и русофобски државни врх Украјине већ силом отели 60 цркава канонској Украјинској православној цркви.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари