Украјинска православна црква прекинула односе са Цариградском патријаршијом

ПОРУЧИЛА ЈОЈ ДА СУ СВЕ ЊЕНЕ ОДЛУКЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ НЕКАНОНСКЕ И ДА ЈЕ САМА „НА ПУТУ РАСКОЛА“

* Синод Украјинске православне цркве је поручио Цариградској патријаршији и да се упустила у погрешно и деформисано тумачење православних канона када је одлучила да скине анатему и пратеће забране са вођа украјинских расколника и да уназад прогласи важећим и законитим све што су као расколници чинили

_______________________________________________________________________

         СИНОД Украјинске Православне Цркве прекинуо је односе и еухаристијско општење са Цариградском патријаршијом.

         У одлуци Светог Синода УПЦ, која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, наглашава се:

         „Украјинска Православна Црква сматра да је одлука Светог Синода Цариградске патријаршије од 11. октобра поводом `украјинског црквеног питања`ништавна и да нема никакву канонску снагу.“

         Врх УПЦ  је додатно указао је одлука Цариградске патријаршије о успостављању властите јурисдикције над територијом Украјине „плод и последица шпекулатиног трумачења црквене историје“.

         Синод Украјинске православне цркве је поручио Цариградској патријаршији и да се упустила у погрешно и деформисано тумачење православних канона када је одлучила да скине анатему и пратеће забране са вођа украјинских расколника и да уназад прогласи важећим и законитим све што су као расколници чинили.

         Свети Синод УПЦ је упозорио Цариградску патријаршију и њеног поглавара Вартоломеја:

         „Историја Православне Цркве не познаје случај превладавања  раскола путем његове просте легализације. То је антиканонски. Прихватањем расколника – са легализовањем њихових статуса – Цариградска патријаршија је и сама кренула путем раскола“.

         Синод УПЦ је на крају закључио:

         „Украјинска православна црква због свега сматра немогућим своје еухаристијско општење са Цариградском патријаршијом и прекида га“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари