У главној цркви руске Војске остаје мозаик посвећен Победи на којем се види и Стаљин

ПОСЛЕ ПУТИНОВОГ `КРИТИЧКОГ ОСМЕХА` УКЛОЊЕН ДЕО `КРИМСКОГ МОЗАИКА` СА ЊЕГОВИМ ЛИКОМ

* Протојереј Леонид Калињин, председавајући Стручног савета РПЦ за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију: „Мозаик ће бити сачуван за музеј и историју. Тај мозаик је, иначе, посвећен повратку Русије на Крим, а урађен је према фотографији процесије са Корсуњском иконом Богородице“

__________________________________________________________________

        ЛИКОВИ Владимира Путина, министра одбране Сергеја Шојгуа и других руских званичника уклоњени су са мозаика у главној православној цркви при Оружаним снагама Русије која се налази у саставу парка „Патриот“ у подмосковској Кубинки.

        Било је довољно да Путин са осмехом каже да је ПРЕРАНО за такво оцењивање свега што је урадио руководећи Русијом и да то треба препустити потомцима.

        Председник синодалног одељења Московске патријаршије за сарадњу са Оружаним снагама, владика Стефан Клински, изјавио је:

        „Фрагменти мозаика који приказују прва лица државе у патријаршијској цркви у парку `Патриот` преправљени су у мајсторској радионици. Слике највиших државних званичника уклоњене су из мозаика“.

        Према његовим речима, „мозаик са ликом Владимира Путина није ни био у цркви, већ у мајсторској радионици у којој се „управо поправља“.

        Протојереј Леонид Калињин, председавајући Стручног савета РПЦ за црквену уметност, архитектуру и рестаурацију, који руководи и уметничким саветом за изградњу цркве у Кубинки, прецизирао је да ће бити сачувани елементи мозаика који се неће наћи на зиду цркве:

        „Мозаик ће бити сачуван за музеј и историју. Тај мозаик је, иначе, посвећен повратку Русије на Крим, а урађен је према фотографији са процесије на којој је ношена Корсуњска икона Богородице“.

        Сви су, међутим, изгледи да ће остати неизмењен мозаик (за исту цркву) посвећен парадама Победе – упркос томе што либерални део руске јавности тражи да са њега буде уклоњен Стаљин.

        Калињин је објаснио: „На мозаику је, у позадини, врховни командант Совјетске армије у периоду 1941-1945, Јосиф Сталин. Саветсматра да ориказано на мозаику одражава историјску истину из које се не могу произвољно уклањати целе странице“.

        Црква у парку „Патриот посвећена је 75-годишњици Победе у Великом Отаџбинском рату. Висока је зато 75 метара.

        Њена мала купола висока 14,18 метара, чиме симболизује 1418 дана трајања Великог Отаџинског рата.

        Половином новембра 2019-те црква је добила главну куполу тешку 80 тона, а имаће их још пет.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари