У Доњецку почиње књижевни фестивал „Звезде над Донбасом“

ОКУПИЋЕ СЕ 90 ПИСАЦА ИЗ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ И ДВЕЈУ ДОНБАСКИХ РЕПУБЛИКА

* Писац научне фантастике Александар КОНТОРОВИЧ: Овде се не додељују награде, не додељују почасне титуле... и без обзира на то, људи овде долазе. Шта је изазвало тако експлозиван раст броја учесника? Вероватно то што лично присуство у граду на линији фронта омогућава барем да се морално подрже његови становници        

* Најмлађи писац у ЛНР Фаина САВЕНКОВА: „Звезде над Донбасом“ делић су мира усред рата. Мир, толико неопходан свима нама - мир који није из филмова и књига. „Звезде ...“ су осмеси које учесници деле са онима којима толико недостају. „Звезде ...“ су речи охрабрења захваљујући којима знамо да нисмо сами у овом тешком времену. И зато је фестивал толико важан за Донбас

______________________________________________________________________

       ДОЊЕЦК ће од 12. септембра бити домаћин другог фестивала „Звезде над Донбасом".

       Припреме за фестивал су у току, а учесници првог фестивала, писац научне фантастике Александар Конторович и луганска списатељица и драматуршкиња Фаина Савенкова, која прави прве кораке у књижевности, испричали су шта мисле о фестивалу, колекцији „Уживо, Донбас“ и шта би могло да повеже славног писца и почетника у креативни савез.

       Конторович: Постоји много различитих књижевних конгреса и скупова и сваки од њих има своје особености. Многи од њих се одржавају већ дуже време и имају широк круг обожавалаца.

       У том контексту, фестивал „Звезде над Донбасом“ је нови, тек му је прва година. Овог септембра у Доњецк ће доћи око 90 руских писаца. Заправо, ово је један од најмасовнијих књижевних конгреса на територији бившег СССР-а.
       Овде се не додељују награде, не додељују почасне титуле... и без обзира на то, људи овде долазе.
       Шта је изазвало тако експлозиван раст броја учесника?
       Вероватно то што лично присуство у граду на линији фронта омогућава барем да се морално подрже његови становници.    
       Стога позивамо све - дођите, биће нам драго да вас видимо!
       Савенкова: Кад сте дете, можете у свему уживати и чудити се. И такође да обрадујете и изненадите одрасле. Тако је и са фестивалом "Звезде над Донбасом". Стар је само годину дана, али већ привлачи пажњу. Упркос младим годинама, његово главно достигнуће, чини ми се, није чак ни у броју учесника и именима учесника, већ у ономе што се ради.

Где има мачака, биће и мира - Александар Конторович

       „Звезде над Донбасом“ делић су мира усред рата. Мир, толико неопходан свима нама - мир који није из филмова и књига. „Звезде ...“ су осмеси које учесници деле са онима којима толико недостају. „Звезде ...“ су речи охрабрења захваљујући којима знамо да нисмо сами у овом тешком времену. И зато је фестивал толико важан за Донбас.

       Поред уједињавања потпуно различитих људи који су се окупили са заједничким циљем - да подрже Донбас, захваљујући фестивалу, појавила се и колекција „Уживо, Донбас“. То су мале приче о рату и миру, о људским судбинама и душама, о добру и злу.

       Научна фантастика са више истине у себи него већина историјских књига. Тако је то, наш живот са сузама и смехом, са тугом и радошћу помешаним једни с другим, где сви бирају за шта ће се борити. И шта год да се деси, живот иде даље, а са њим увек постоји нада. О томе говори наша прича са Александром Конторовичем. Па, и о мачкама, наравно. Јер, тамо где има мачака, сигурно ће бити мира.

       У Москви је 21. августа представљена колекција. Нажалост, нисам могла да идем тамо, али Александар Конторович је представио нашу причу.

       АЛЕКСАНДАР КОНТОРОВИЧ је рођен 15. јула 1957. године, живи у Москви.
       Од 1996. развија средства и методе за борбу против тероризма; има 6 патената за методе и опрему за спречавање терористичких напада.

       Од 2000. године је саветник једног од структурних одељења Удружења ветерана антитерористичке јединице „Алфа“.

       Од 2009. бави се књижевном делатношћу.


       ФАИНА САВЕНКОВА је члан Савеза писаца ЛНР и Међународне уније писаца Русије (млађа секција). Године 2019. њена представа „Јеж наде“ уврштена је на ужи избор Међународног такмичења савремене руске драме „Аутор - На сцени!“. Добитник је специјалне награде жирија на Сверуском такмичењу драмске уметности за децу, тинејџере и омладину.

        Дела су објављена и преведена у Русији и европским земљама.

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари