Шта је за СПЦ значио патријарх Иринеј, хоће ли бити промене курса – поглед из Москве

СВИ САГЛАСНИ: СМРТ ПОГЛАВАРА СРПСКЕ ЦРКВЕ – ГУБИТАК И ЗА РПЦ И ЦЕЛО ПРАВОСЛАВЉЕ

* Николај БАЛАШОВ, заменик шефа Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије: Покојни патријарх Иринеј био је мудар и чврст човек од интегритета и велик у својој једноставности. Непоколебљиво је сачувао канонске црквене темеље, бранио јединство Српске цркве и светске православне породице. Био је веран пријатељ Руске православне цркве

* Рпман ЛУНКИН, шеф Центра за проучавање религија при Институту за Европу Руске академије наука: Патријарх Иринеј је обуздавао српске политичаре који кокетирају са ЕУ и НАТО. Био је најдоследнији савезник Патријарха московског у догађајима везаним за покушај цепања Украјинске православне цркве. Директно је подржао Московску патријаршију, што друге цркве нису

* Игор ИВАНИШКО, члан Руског верског друштва при Московском државном универзитету „Ломоносов“: СПЦ после одласка патријарха Иринеја може више гледати ка ЕУ, можда ће бити и отворенија за дијалог са Цариградском патријаршијом. Међутим, њен став о црногорском сукобу вероватно ће остати исти. Не очекујем ни директну подршку СПЦ акцијама Цариградске патријаршије у Украјини

____________________________________________________________________

       МОСКОВСКИ зналци руског и светског православља оценили су улогу блаженопочившег патријарха Иринеја и могуће корекције курса Српске православне цркве.

       Протојереј Николај Балашов, заменик шефа Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, нагласио је да је Патријархова смрт велики губитак не само СПЦ, већ и читаве светске православне заједнице.

       - Покојни патријарх је био мудар и чврст човек од интегритета и велик у својој једноставности. Непоколебљиво је сачувао канонске црквене темеље, бранио јединство Српске цркве и светске православне породице. Више пута је говорио у одбрану прогоњених православних верника, укључујући и Украјину. Био је веран пријатељ Руске православне цркве - нагласио је Балашов.

Николај Балашов

       Српски патријарх био је велики пријатељ и Русије и Руске православне цркве, сагласан је Роман Лункин, шеф Центра за проучавање религија при Институту за Европу Руске академије наука.

       - Пре свега, патријарх Иринеј је обуздавао многе српске политичаре који кокетирају са ЕУ и НАТО. Био је најдоследнији савезник Патријарха московског у догађајима везаним за покушај цепања Украјинске православне цркве. Директно је подржао Московску патријаршију, што друге цркве нису, - указао је Лункин.

Роман Лункин

       И додао да је српски патријарх ушао у сукоб са Цариградском патријаршијом поводом украјинског томоса:

       „Патријарх Иринеј је осудио поступке цариградског патријарха Вартоломеја на територији Украјине. Чак се обратио и посебном поруком Вартоломеју у којој је упозорио на опасности тог раскола за светско православље“.

       Члан Руског верског друштва при Московском државном универзитету „Ломоносов“ Игор Иванишко поводом игре патријарха Вартоломеја са Украјином навео је:

       - Патријарх Иринеј је заузео најтврђи став. СПЦ после његовог одласка може више гледати ка ЕУ, можда ће бити и отворенија за дијалог са Цариградском патријаршијом. Међутим, њен став о црногорском сукобу вероватно ће остати исти. Не очекујем ни директну подршку СПЦ акцијама Цариградске патријаршије у Украјини“.

      

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари