Синод РПЦ упозорио Вароломеја да ће лично сносити одговорност за антиканонско деловање

УПОЗОРЕН ДА ЈЕ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ ПРЕКРШИО ШЕСТ ПРАВИЛА ЧЕТИРИ ЦРКВЕНА САБОРА

* Најважнији став Синода РПЦ гласи: „Последња дејства Цариградског патријарха Вартоломеја угрожавају јединство светског православља, а одговор Московске патријаршије на постављање из Цариграда  својих егзарха за Украјину уследиће у најскорије време. Цариградска патријаршија – да би оправдала своје мешање у ствари помесних цркава – служи се лажним тумачењем историјских факата и позива се на своја тобожња овлашћења која у стварности никада није имала“

____________________________________________________________________________

         СВЕТИ Синод Руске православне цркве осудио је одлуку цариградског патријарха Вартоломеја којом је одредио двојицу својих егзарха (опуномоћених представбника) за Украјину којас је канонаска територија Московске патријаршије.

         Синод РПЦ је изразио најодлучнији протест и дубоко негодовање поводом именовања двојице америчких епископа – Данијела и Илариона - за егзархе Цариградске патријаршије у Кијеву.       

         Указао је да за оба именовања не постоји сагласност ни Московског патријарха Кирила ни минторполита Кијевског и целе Украјине Онуфрија и да представља „најгрубље кршење црквених канона који забрањују епископу једне помесне цркве да се мешају у унутрашњи живот и послове сруге помесне цркве“.

         Врх РПЦ је прецизирао да је Цариградска патријаршија прекршила „Друго правило Другог Васељенског сабора, Двадесето правило Трулског сабора, Тринаесто правило Антиохијског сабора и Треће, Једанаесто и Дванаесто правило Сардикијског сабеора“.       

         Одлука патријарха Вартоломеја – наглашава се у изјави Синода РПЦ – „потпуно је у супротности и са досад непроменљивом позицијом Цариградске патријаршије, а и патријарха лично,  који је више пута изјављивао да преблаженог митрополита Онуфрија признаје за једниног канонског поглавара каноснек Православне цркве у Украјини“.
         Синод РПЦ је додатно указао је одлука Цариградске патријаршије да „узме у разматрање питање давања аутокефалности православним верницима Украјине“ донета против воље епископата Украјинске православне цркве који је једнодушно за очување свог досадашњег статуса.

         Најважнији став Синода РПЦ гласи: „Последња дејства Цариградског патријарха Вартоломеја угрожавају јединство светског православља, а одговор Московске патријаршије на постављање из Цариграда  својих егзарха за Украјину уследиће у најскорије време. Цариградска патријаршија – да би оправдала своје мешање у ствари помесних цркава – служи се лажним тумачењем историјских факата и позива се на своја тобожња овлашћења која у стварности никада није имала“.       

         Вартоломеју је поручено да оно што је учинио односе између Руске и цариградске цркве уводи у слепу улицу и прети јединству православног света.

         Такође: да ће пуна одговорност за антиканонско деловање пасти лично на Вартоломеја и лица која га у томе подржавају.

       

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари