Синод РПЦ позвао друге цркве да не признају „структуру“ коју су створили Порошенко и Вартоломеј

НАМЕРУ КИЈЕВСКОГ РЕЖИМА ДА КАНОНСКУ УПЦ ЛИШИ ИМЕНА НАЗВАО ГРУБИМ НАСРТАЈЕМ ДРЖАВЕ НА ЦРКВУ

* Руска Православна црква почела да враћа Цариградској патријаршији мило за драго. Основала свој Егзархат за Западну Европу у који ће све православне рускојезичне парохије од Велике Британије, Холандије, Француске и Луксембурга до Италије, Шпаније, Португала и Андоре. Све те парохије биле су досад потчињене Вартоломеју

__________________________________________________________________________

         СИНОД Руске православне цркве позвао је друге помесне цркве да за аутокефалну цркву не признају структуру створену у Кијеву.

         Синод РПЦ је и директно позвати погглаваре других православних цркава и њихове синоде да подрже митрополита Кијевског и целе Украјине Онуфрија и Украјинску православну цркву.

         РПЦ је намеру украјинске власти да канонску УПЦ лиши њеног имена назвала „грубим мешањем државе у живот верских заједница“.

         Синод Руске православне цркве, који је данас заседао у Москви, донео је још једну, далекосежну одлуку на коју се није решавао деценијама да не би кварио односе са Цариградском патријаршијом.

         Пошто се она упустила у небратско отимање Украјине, Синод РПЦ је одлучио да створи евој Егзархат за Западну Европу који ће бити директно везан за патријарха Кирила, а у његовом саставу ће бити све епархије са рускојезичним верницима.

         Центар Егзархата биће у Паризу, а обухватиће све руске епархије у Андори, Белгији, Великој Британији, Шпанији, Италији, Лихтенштајну, Луксембургу, Монаку, Холандији, Португалу, Француској и Швајцарској.

         На челу новог егзархата биће епископ Јоан, а носиће титулу – Епископ Корсунски и Западноевропски.

         Портпарол руског патријарха Кирила – Александар Волков – није крио:

         „Формирање новог егзархата наметнула су антиканонска  дејства Цариградске патријаршије. Не постоје никакви разлози да Цариградска патријаршија под својим духовним покровитељством држи сву дијаспору у Западној Европи. Ми желимо да црквени живот рускојезичних верника на западу Европе буде у оквиру који је њима схватљивији“.

         Синод РПЦ је формирао и Егзархат за Југоисточну Азију чије седиште ће бити у Сингапуру.
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари