Руска православна црква због Украјине прекинула односе са Цариградском патријаршијом

ОДЛУКУ ДОНЕО СВЕТИ СИНОД РПЦ У МИНСКУ ЧИЈИМ ЗАСЕДАЊЕМ ЈЕ ПРЕДСЕДАВАО ПАТРИЈАРХ КИРИЛ

* Митрополит ИЛАРИОН: „РПЦ не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистоветила са (украјинским) расколом“

___________________________________________________________________________

         СВЕТИ Синод Руске православне цркве очекивано је донео одлуку о прекиду  односа са Цариградском патријаршијом.

         Заседао је у Минску, а шеф његовог одељења за спољне црквене везе и односе – митрополит Волоколамски Иларион – саопштио је:

         „То је изнуђена одлука. Друга чија није могла да буде јер је ка њој водила сва логика последњих дејстава Цариградске патријаршије“.

         Иларион је истовремено – у име РПЦ – изразио наду да ће „Цариград променити свој однос према давању аутокефалности Украјинској цркви“:

         „Надамо се да ће здрав смисао победити. Али, док се то не догоди – све док незаконита и антиканонска дејства Цариградске патријасршије буду на снази -  ми не можемо имати односе са том црквом која је данас и сама у расколу“.

         Овај великодостојник РПЦ је додатно објаснио да раскид односа подразумева да се верници РПЦ више не могу причешћивати у црквама Цариградске патријаршије, а да свештеници и епископи РПЦ не могу држати богослужења заједно са представницима Цариградске патријаршије.

         Митрополити Иларион је подвукао да РПЦ потезе Цариградске патријаршије поводом Украјине не сматра само антиканонским и незаконитим него и ништавним.:

         „Руска православна црква не прихвата одлуке Цариградске патријаршије и неће их се придржавати. Раскол остаје раскол, а лидери раскола – лидерима раскола. Црква која је признала раскол и ступила у односе са расколницима – саму себе је искључила из канонског поља Православне цркве. Ово је главни разлог што смо прекинули односе са Цариградском патријаршијом која се потпуно поистоветила са (украјинским) расколом“.

         Заседањем Синода РПЦ у Минску председавао је патријарх Кирил.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари