Руска православна црква позвала остале православне цркве да изаберу између ње и Вартоломеја

ПОРТПАРОЛ ПАТРИЈАРХА КИРИЛА: ОДНОСИ РПЦ СА ПОМЕСНИМ ЦРКВАМА ЗАВИСИЋЕ ОД ТОГ ИЗБОРА

Цариградски патријарх Вартоломеј

са украјинским расколницима

          РУСКА православна црква позвала је остале помесне православне цркве да се определе: да ли су поводом Украјине на њеој или на страни расколника којима је томос о аутокефалности дао Цариградски патријарх Вартоломеј.

         Ово се могло очекивати.

         Портпарол руског патријарха Кирила – Александар Волков – позив РПЦ додатно је објаснио:

         „Сада када је патријарх Вартоломеј `Православној цркви Украјине` дао томос – све помесне православне цркве се морају определити. Свака мора направити свој нимало лаки избор и одлучити на чијој је страни“.

         Волков је био прилично јасан: „Будући односи Руске православне цркве са осталим помесним православним црквама зависиће одлуке сваке од њих поводом Вартоломејевог томоса украјинским расколницима“.

         `Прилично`, зато што није открио за који тип односа ће се РПЦ са таквим црквама определити:

         „Ако неке цркве буду следиле позицију Цариградске патријаршије – мораћемо да констатујемо да иду погрешним путем“.

         Волков, као што се види, није открио ни шта ће значити `констатовање` да нека од православних цркава (поводом Украјине и вартоломеја) иде погрешним путем.

         Нагласио је да још ни једна помесна црква није подржала Вартоломеја, а да су Српска православна црква и Пољска православна црква категорично иступиле против томоса украјинским расколницима.

         Поглавар Пољске цркве, Сава, чак је одбио да „митрополита Епифана“, којег је Вартоломеј поставио на чело „Украјинске цркве“, уопште сматра свештеником.

         Вартоломејев томос је, иначе, враћен у Цариград из Кијева јер треба да га потпишу сви чланови Синода Цариградске патријаршије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари