Руска црква верницима поводом Мундијала: Не улазите у брак са онима који нису православни

МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН:  ЗАМИСЛИТЕ – ЖЕНА ИДЕ НЕДЕЉОМ У ЦРЕКВУ, А МУЖ ПЕТКОН НА НАМАЗ...

         ШЕФ спољних црквених веза Московске патријаршије - митрополит Волоколамски Иларион – позвао је вернике РПЦ да не ступају у брак са представницима других религиозних традиција.

         Огласио се поводом светског првенства у фудбалу и поручио сународницима и православцима:

         Ме, свештеници, не советујемо нашим верницима да себи проналазе другу половину међу припадницима других верских традиција. Упозоравамо јер знамо за горка искуства многих мешовитих брачних парова међу којима је дошло до размимоилажења и спорова на религиозној основи. Све се додатно појачава када се појаве деца и треба одлучивати у којој религиозној традицији их васпитавати“.       

         Митрополит је био експлицитан: „Припадност оба супруга истој вери учвршћује брачни савез“. Још је додатно објаснио:       

         „Заједнички црквени живот, заједничка молитва и учешће у богослужењу – само додатно зближава људе.  А ако жена у недељу иде у цркву, а муж у петак на намаз, или ако муж у недељу има слободан дан, а жена у суботу шабат – то ће стварати одређене тешкоће, а понекад и значајне. Поготово где се брачни партнери озбиљно односе према својој верској традицији“.

         Иларион је још упозорио: „Припадност различитим верама може водити конфликту. Нарочито поводом васпитавања деце која могу бити васпитана само у једној религиозној традицији“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари