РПЦ позвала украјинске власти да не дозволе отимање цркава и манастира УПЦ-МП

СИНОД РУСКЕ ЦРКВЕ ВАНРЕДНО ЋЕ ПОВОДОМ ДЕЈСТАВА ЦАРИГРАДСКЕ ПАТРИЈАРШИЈЕ ЗАСЕДАТИ У МИНСКУ

* Портпарол Московског патријарха Кирила Александар ВОЛКОВ: „Ситуација је веома напета, а атмосфера тешка, али се молимо да не дође до сукоба. Надамо се и молимо да се усијане главе охладе и да власт не стане ни на једну страну“ 

* Митрополит Горловски и Славјански МИТРОФАН:  Цариградска патријаршија је поводом Украјине постала инструмент у великој политичкој игри. Посматрач са тране може стећи утисак да се ради о борби две патријаршије – Цариградске и Московске – за територију, али није тако. `Аутокефалност за Украјину` уопште није црквено питање. У црквени живот се крајње грубо умешала политика. Преко Цариградске патријаршије делују они који не желе да у Украјини наступи мир“

         _____________________________________________________________________

         РУСКА православна црква је саопштила да се нада да ће власти Украјине  одржати мир у земљи и да неће стати ни на једну страну уколико постане реална опасност да украјински националисти крену да силом отимају цркве и манастире Украјинске православне цркве-Московске патријаршије.

         Портпарол Московског патријарха Кирила – Александар Волков – подсетио је да је украјински митрополит Павел, који руководи чувеном Кијево-Печорском лавром, упозорио да таква опасност постоји, нарочито 14. октобра, и позвао вернике да да је чувају.

         „Ситуација је веома напета, а атмосфера тешка, али се молимо да не дође до сукоба. Надамо се и молимо да се усијане главе охладе и да власт не стане ни на једну страну“  - додао је Волков.

         Ово „ни на једну страну“ је позив властима у Кијеву да се стају на страну националиста, а и да се саме на упуштају у отимање сакралних објеката УПЦ-МП.

         Волков је открио да ће ванредно заседање Синода Руске православне цркве бити одржано 15. октобра у Минску и поновио да ће одговор Цариградфској патријаршији бити „адекватан и оштар“.

         Навео је да су одлуке цариградске патријаршије само додатно ојачале ауторитет руског патријарха Кирила:

         „Патријарх се по цео дан моли за своју паству у Украјини која му је бескрајно драга. Он воли украјински народ, а и украјински народ воли свог патријарха. Ми ћемо подржавати Украјинску православну цркву и збијати редове око ње“.

         Огласио се и врх УПЦ-МП. У његово име је прво митрополит Горловски и Славјански Митрофан оценио да је Цариградска патријаршија поводом Украјине постала „инструмент у великој политичкој игри“:   

         „Посматрач са тране може стећи утисак да се ради о борби две патријаршије – Цариградске и Московске – за територију, али није тако. `Аутокефалност за Украјину` уопште није црквено питање. У црквени живот се крајње грубо умешала политика. Преко Цариградске патријаршије делују они који не желе да у Украјини наступи мир“.

         Потом је митрополит  Запорошки и Мелитопољски Луки упозорио да Цариградска патријаршија угрожава јединство православља и подрива његове канонске темеље. Посебно је нагласио:

         „Дејства Синода Цариградске патријаршије толико су отворено непријатељска  према Украјинској православној цркви да доводе у питање односе унутар православља. Цариград је себи охоло приграбио право да се меша у унутрашње ствари других цркава“.

         Митрополит Луки је позвао вернике и свештенство УПЦ да остану верни Мајци Цркви и свом поглавару митрополиту Онуфрију.

         УПЦ-МП пре два да на је најавила и могућност да анатемише цариградског патријарха Вартоломеја.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари