РПЦ позвала своје вернике да ни као туристи не залазе у цркве Цариградске патријаршије

НИ НА КРИТУ, НИ У ГРЧКОЈ, НИ У АНТАЛИЈИ, НИ НА ОСТРВИМА ДОДЕКАНЕЗА

Једина црква Цариградске патријаршије у Анталији

* На страну Цариградске патријаршије засад пребегао само један великодостојник Украјинске православне цркве – митрополит Александар, а Кијев и лажни патријарх Филарет су најављивали „најмање десет“

_________________________________________________________________________

         ЗАСАД се од Украјинске православне цркве и Москвоске патријаршије одметнуо само један великодостојник УПЦ-МП.

         Учинио је то бивши секретар покојног митрополита Кијевског Владимира - митрополит Александар (Драбинко). Он се прогласио  „клириком Цариградске патријаршије“. Уз овакво образложење:

         „Цариградска патријаршија је поништила предају Кијевске митрополије Московској патријаршији. Зато сада можемо сматрати да је територија Украјине – територија обновљене митрополије Цариградске патријаршије“.

         Ово јесте ударац за аутономну Украјинску православну цркву која је у канонском јединству са Московском патријаршијом, али не прејак. Неће то бити ни ако оду још један или два епископа.

         Јер, власт у Кијеву и њен лажни патријарх Филарет трубили су протеклих дана да ће пребега бити „најмање десет“.

         Руска православна црква је –не реагујући одмах на поступак  митрополита УПЦ - обавестила своје вернике да треба да се придржавају одлуке Светог Синода РПС о прекиду односа са Цариградском патријаршијом:

         „Наши верници – укључујући оне који путују као туристи -не треба да се моле у црквама под јурисдикцијом Париградске патријаршије. Имамо у виду њену једину цркву у Анталији, њене цркве у Грчкој, на криту и острвима Доедканеза. Наравно, и Света Гора је под јурисдикцијом цариграда, али туристи тамо не иду“ – објаснио је секретар одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе и односе Игор Јакимчук.

         Иначе, данас је утицајни члан Библијско-богословске комисије Московске патриаршије – протоиереј Андреј Новиков – објаснио шта је за РПЦ циљ прекида односа са Цариградском патријаршијом.

         „Циљ није пораз `противника` већ да му се покаже у какву се невољу сам увалио и у шта увлачи у Украјини оне који нису у стању да све схвате на време. Прекид односа је у неку руку контраофанзива Руске православне цркве јер је Цариград пошао на раскид и раскол. Можда и са крвавим последицама на територији Украјине“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари