Поглавара обједињених украјинских расколника не подржава ни парохија у којој је одрастао

         ВЕЋИНА ВЕРНИКА У СТАРОЈ ЗАДОВИ ВЕРНА КАНОНСКОЈ УПЦ  И НЕМА НАМЕРУ ДА СЛЕДИ ЕПИФАНА ДУМЕНКА

         ПОРЕД много епархија које су изјавиле своју лојалност канонској Украјинској православној цркви широм земље, поједине парохије чине исто и активно се супротстављају покушајима расколника и националиста да преузму њихове цркве.

         Међу таквим парохијама је и Црква Св. Арханђела Михаила и Гаврила у Старој Задови у југозападној Украјини, где је Епифаније Думенко, поглавар новостворене расколничке Православне цркве Украјине, провео своје детињство, преноси сајт УПЦ.

         Думенко је рођен у Одеси, али је провео своје детињство и школске године у Старој Задови у Черновичкој области.

         Парохијски свештеник отац Василије служи овде 24 године. Он је одслужио божанску Литургију у недељу 24. фебруара, после чега је одржан парохијски састанак.

         Отац Василије је поново показао грамату коју је издао Његова светост Патријарх московски и све Украјине Алексије II којом се даје независност и самостално управљање Украјинској православној цркви.

         Иако су поборници расколничке Цркве покушали да убеде сељане и свештеника да се прикључе расколницима, апсолутна већина парохијана остала је верна Православној цркви.

         Активисти још увек планирају да одрже територијални састанак и да присиле парохију у раскол. Парохијани су изненађени тиме, јер само 10-15 људи присуствује служби у локалној парохији „Кијевске патријаршије“.

 

Извор: Патриархиа.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

 


 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари