Почиње ванредно заседање Синода РПЦ посвећено насиљу Цариградског патријарха Вартоломеја

„ЦРКВЕНА ВЛАДА“ РУСКЕ ЦРКВЕ САСТАЋЕ СЕ У СВЕТО-ДАНИЛОВОМ МАНАСТИРУ У МОСКВИ

* Врх РПЦ већ је објавио да неће признати Вартоломејев најављени „томос аутокефалности“ расколницима украјинског Мираша Дедејића – самопроглашеног „патријарха Филарета“.  А сасвим је могуће да РПЦ више неће признавати ни самог Вартоломеја

_________________________________________________________________________

         РУСКА православна црква нема намеру да дозволи Цариградском патријарху Вартоломеју ни да јој отме Украјину ни да постане православни папа.

         Синод РПЦ заседаће ванредно у московском Свјато-Даниловом манастиру 14. септембра. Тачније, почеће заседање.

         Бавиће се искључиво  спором са Цариградском патријаршијом, са фокусом на Украјини и Вартоломејовој одлуци да зађе на канонску територију РПЦ.

         Први корак ка сукобу са Руском црквом Вартоломеј је већ направио, а наредни који је најавио – давање аутокефалности украјинским расколницима на челу са кијевским Мирашом Дедејићем који се прогласио за „патријарха Филарета“ - биће још разорнији по светско православље.

         Највиши органи у РПЦ су Помесни сабор, Архиерејски сабор и Свети синод.

         Синод управља РПЦ између архијерејских сабора и заседа неколико пута годишње. По правилу, у Москви, а понекад и у – Санкт Петербургу.

         Врх РПЦ већ је објавио да неће признати Вартоломејев најављени „томос аутокефалности“ Филаретовим расколницима. А сасвим је могуће да више неће признавати ни самог Вартоломеја.

         Други јерарх РПЦ – митрополит Иларион – упозорио је Фанар да ће Московска патријаршија прекинути еухаристијско општење са цариградском патријаршијом уколико она „филаретовцима“ да аутокефалност.

         Ово је равно прекиду дипломатских односа међу државама. А Руска православна црква и цариградска патријаршија су – свака на свој начин – највеће “државе“ у православном свету.

         У Москви се, иначе, процењује да ће потези Вартоломеја само погрошати и продубити црквени раскол у Украјини и охрабрити „филаретовце“ да уз подршку власти и екстремне неонацистичке деснице појача насртаје на цркве и вернике Украјинске православне цркве која је у канонском јединству са РПЦ али управља сама собом.

         У Москви су све гласнији гласови који опомињу да је Вартоломеј – ударањем на туђу канонску територију – сам себе лишио положаја патријарха...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари