Патријарх Кирил освештао икону намењену Војсци Русије чију израду је својим новцем платио Путин

„СПАС НЕРУКОТВОРНИ“ НАЛАЗИЋЕ СЕ У ГЛАВНОМ ХРАМУ ОРУЖАНИХ СНАГА РФ КОЈИ СЕ ГРАДИ  У КУБИНКИ

* Икона Спас Нерукотворни“ у свом центру има канонски лик Христа који се, по предању, на чудесан начин пренео на комад тканине који је он сам предао слуги едеског цара Авгара V. Нашло се одговарајуће место и за покровитеље појединих родова Оружаних снмага Русије: Фјодора Ушакова, књегињу Олгу, Николаја Чудотворца, Александра Невског, Андреја Првозваног, великомученицу Варвару, пророка Илију и кнеза Владимира

____________________________________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил освештао је данас  икону  „Спас Нерукотворни“ чију израду је својим личним новцем платио шеф државе Владимир Путин.

         Икона је намењена главној цркви Оружаних снага Руске Федерације, а чину освештања су присуствовали и Путин премијер Дмитриј Медведев.

         Икона ће наредних месеци `обићи` све главне војне гарнизоне и јединице широм Русије. Потом ће заузети своје место у храму у подмосковском парку „Патриот“.

         Икона „Спас Нерукотворни“ у свом центру има канонски лик Христа који се, по предању, на чудесан начин пренео на комад тканине који је он сам предао слуги едеског цара Авгара V.

Почетак рада на икони

         На троделној икони су још ликови Богородице са чувених и поштованих икона Руске православне цркве – Богородице Казанске, Богородице Владимирске, Богородице Смоленске и Богородице Тихвинске. Такође:  призори везани за неке од најважнијих догађаја у историји Русије и арханђел Михаил.

          Нашло се одговарајуће место и за покровитеље појединих родова Оружаних снмага Русије: Фјодора Ушакова, књегињу Олгу, Николаја Чудотворца, Александра Невског, Андреја Првозваног, великомученицу Варвару, пророка Илију и кнеза Владимира.

         Икона у расклопљеном виду има димензије 300 х 250 х 70 центиметара, а склопњена - 300 х 136 х 70 центиметара.

         Тешка је око 100 килограма.

Налазиће се у овом храму

         Део икона са Христовим ликом је димензија 98 х 84 х 10 центиметара.

         Главни црквени храм Оружаних снага РФ налазиће се у подмосковској Кубинки и биће завршен у пролеће наредне године – до обележавања 75-годишњице Победе у Великом Отаџбинском рату.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари