Патријарх Кирил научницима: Џаба вам је Велики прасак - никада нећете објаснити настанак света

„И ДАЉЕ ПОКУШАВАЈУ ДА СВЕ ОБЈАСНЕ РАЗУМОМ И ТАКО ИЗ ЧОВЕКОВЕ СВЕСТИ ИСТИСНУ БОГА“

* Верницима у московском Храму Христа Спаситеља рекао: Остаје неразјашњено чудо појављивања Васељене из ничега <...>  Колико год се трудили да објасне дивни божански акт стварања света – научници никада неће успети да га опишу и објасне. Ни они који за себе тврде да су спознали све тајне постања и да у њему нису нашли Бога“

________________________________________________________________________________

         РАЂАЊЕ Васељене заувек ће за научнике остати божански акт који неће бити у стању да објасне – рекао је патријарх Московски и целе Руси Кирил.

         Тим речим се обратио верницима у московском катедралном Храму Христа Спаситеља. Након недељне литургије.  

         Настављајући исту мисао, указао је:

         „Остаје неразјашњено чудо појављивања Васељене из ничега <...>  Колико год се трудили да објасне дивни божански акт стварања света – научници никада неће успети да га опишу и објасне. Ни они који за себе тврде да су спознали све тајне постања и да у њему нису нашли Бога. Ти научници данас имају ништавно слабо поимање Васељен, а и у будућности ће сви њихови напори да објасне свет и његов настанак бити незнатан део укупне божанске тајне“.

         Руски Кирил је упозорио да се теорија Великог праска не може убедљиво објаснити само научним терминима и без помињања божанског акта стварања света:

         „Савремени научници користе и веома чудне речи „из неке тачке“. Тврде, наиме, да је сва материја, која је после Великог праска, испунила цео космос, била у једној јединој тачки из које је почела да се шири и да образује простор. Научници се упињу да то објасне, а никако не могу до краја. Много простије би било да кажу да је то божански акт стварања света. Само, они још верују да је све могуће објаснити разумом и на тај начин покушавају да из човекове свести истисну Бога“.

         Велики прасак је космолошки модел који развој Васељене описује као нешто што је првобитно било у стању незамисливо велике густине материје па почело да се непрекидно шири и хлади.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари