Патријарх Кирил: Либерализам почива на грешној идеји да је у средишту свега „ја“ а не Бог

ПРЕДСЕДНИКУ САВЕТА ШВАЈЦАРСКИХ КАНТОНА: „БРИНУ МЕ ПРОЦЕСИ НА ЗАПАДУ“

* Жан Рене-Фурнијеу, са којим се срео у Даниловом манастиру у Москви, рекао и да у Русији не могу да схвате зашто су на Западу традиционалне хришћанске етичке вредности постале неспојиве са демократијом и световним уређењем живота и нагласио да је то - погрешно

* РЕНЕ-ФУРНИЈЕ: Подржавам Ваш став да секуларност државе не треба да значи одбацивање хришћанских вредности. Уверен сам да су хришћанске вредности универзалне и да не могу застарити. Ми (на Западу) имамо више проблема са равнодушношћу (према вери) него са расколима. Надам се да ће Руска православна црква помоћи црквама у Европи у одбрани заједничких хришћанских вредности

______________________________________________________________________

        ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси – Кирил – рекао је да са забринутошћу гледа на процесе на Западу. Поред осталог: на „тоталну секуларизацију са потпуним истискивање хришћанских, а и свих других религиозних вредности из друштвеног живота.

        Поглавар Руске православне цркве ово је предочио председнику Савета кантона Швајцарске конфедерације Жан Рене-Фурнијеу са којим се срео у Даниловом манастиру у Москви.

        Кирил је свом госту рекао и да у Русији не могу да схвате зашто су на Западу традиционалне етичке вредности постале неспојиве са демократијом и световним уређењем живота.

        Додао је да он то сматра „неправилним“ и нагласио да су хришћанске вредности и савремена секуларна држава – сасвим спојиви.

        Гост из Швајцарске се сагласио и изнео своје виђење:

        „Ми данас имамо више проблема са равнодушношћу (према вери) него са расколима. Вас брине јединство Православља с обзиром на догађања у Украјини. Надам се да ће Руска православна црква помоћи црквама у Европи у одбрани заједничких хришћанских вредности“.

        Рене-Фурније је открио да је уверен да се данашња Русија „не може разумети без дубоког дијалога са РПЦ“. И додао:

        „Дошао сам овде не само као председник Савета кантона него и као Ваш сабрат по хришћанској вери. Васпитан сам у католичкој вери и члан сам Хришћанско-демократске народне партије Швајцарске. Зато и подржавам Ваш став да секуларност државе не треба да значи одбацивање хришћанских вредности. Уверен сам да су хришћанске вредности универзалне и да не могу застарити“.

        Руски патријарх је након разговора са Рене-Фурнијеом изјавио да је либерализам „у неком смислу грешна идеја зато што у центар живота ставља себе, а не Бога“.

        У Петрограду  је ову своју оцену додатно разјаснио:

        „Стављање себе (појединца) у центар свега и јесте – либерална идеја. А ако је `ја` у центру – шта је изнад њега? У одређеном смислу је ово заиста грешна идеја јер постављање самог себе у средиште свега значи – отпадање од Бога. У средишту живота треба да буде – Бог“.

        Кирил је посебно указао да није случајно што је Петроград био жариште обе руске револуције јер је имао висок проценат образованог становништва захваћеног либерализмом.

        Закључио је речима: „Код нас су многи 90-их година били очарани идејама либерализма, а сада већ и знатан део образованих схвата шта је у ствари либерализам“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари