Онуфрије демонстративно вратио Вартоломеју позив на сабор расколника без икаквог одговора

ПОЗИВЕ  НА СЛИЧАН НАЧИН ВРАЋАЈУ ИЛИ ЋЕ ВРАТИТИ И ЕПИСКОПИ КАНОНСКЕ УПЦ

* Митрополит УПЦ Александар Драбинко објавио је текст Вартоломејевог писма Онуфрију сроченог у надменом тону и са отвореном претњом да ће га – ако се не појави на „сабору“ – лишити звања „митрополита Кијевског и целе Украјине“

______________________________________________________________________________

         МИТРОПОЛИТ Кијевски и целе Украјин – Онуфрије – добио је од цариградског патријарха Вартоломеја позив да дође на такозвани „сабор ујењињења“ који ће се одржати 15. децембра

         Вартоломеј на том сабору окупља украјинске расколнике и има намеру да им да октроисану аутокефалност јер ће „Украјинска црква“, коју ствара, бити директно потчињена Цариградској патријаршији.

         Митрополит Онуфрије, који је поглавар канонске Украјинске православне цркве која је повезана са Москвоском патријаршијом али унутар РПЦ има фактичку аутономију, вратио је Вартоломеју позивницу. Без иједне пропратне речи. Без икаквог објашњења.

         Тиме му је показао шта мисли и о Вартоломеју и о самом позиву и о „сабору уједињењња“.

         Сличне позиве добили су и епископи УПЦ, али ће их готово извесно сви – или са два-три- изузетка, у најгорем случају – на идентичан начин вратити у Цариград .

         Митрополит УПЦ Александар Драбинко објавио је текст Вартоломејевог писма Онуфрију сроченог у надменом тону и са отвореном претњом да ће га – ако се не појави на „сабору“ – лишити звања „митрополита Кијевског и целе Украјине“.

         Шеф одељења Синода РПЦ за односе Црве са друштвом и медијима – Владимир Легојда – додатно је поводом Вартоломејевог позива открио:

         „Вартоломеј у писму наглашава да се Онуфрију обраћа као митрополиту само по својој милости и упозорава га да након избора `поглавара Украјинске цркве` он ту титулу више неће моћи да носи. Ово пише патријарх Вартоломеј који је досад више пута изјављивао  да је Онуфрије једини канонски поглавар Украјинске цркве“.

         Легојда је упозорио Вартоломеја да он нема канонско право да у Украјини сазива било какве саборе.

         Портпарол УПЦ – архиепископ Климент – у међувремену је потврдио да њена позиција поводом `сабора расколника` остаје непромењена.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари