РПЦ: Очекујемо да Црна Гора потпише споразум са Српском црквом

ХОШЕВ: УТОЛИКО ПРЕ ШТО ИХ ВЕЋ ИМА СА КАТОЛИЦИМА И МУСЛИМАНИМА

       РУСКА православна црква (РПЦ) очекује да Црна Гора закључи споразум са Српском православном црквом (СПЦ) о њеном правном статусу у, изјавио је Андреј Хошев, представник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије.

       „Последњи корак у решавању правног статуса Српске православне цркве још увек није направљен, а требало би да буде - потписивање споразума између Црне Горе и Српске православне цркве. Слични споразуми одавно су у стању са другим конфесијама: Римокатоличком црквом и муслиманском заједницом. Руска православна црква се нада да ће такав споразум, чије је потписивање најављено овог пролећа, бити закључен са Српском православном црквом“, нагласио је Хошев.

       Додао је да је усвајање нове верзије закона о слободи вероисповести без дискриминаторних одредби које су предвиђале национализацију цркава и манастира СПЦ, омогућило унапређење односа цркве и државе у Црној Гори.

       „То био је и омаж историјској правди, јер је темеље црногорске државности црква поставила у лику црногорских митрополита, под чијом је теократском влашћу је Црна Гора живела од краја 15. до средине 19. века“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари