Може ли Цариградска патријаршија одузети аутокефалност Руској православној цркви?

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ ОЦЕНИО ДА ЦАРИГРАДСКА ПАТРИЈАРШИЈА ПРЕСТАЈЕ ДА БУДЕ ХРИШЋАНСКА ЦРКВА

Контроверзни критски сабор

* Архиепископ ЈОВ – преко којег Цариградска патријаршија прети РПЦ – није у њој било ко. Рођен је у Канади у једној украјинској исељеничкој породици.  Предаје на Париском католичком институту.Током 2016-те био је копредседник заједничке комисије Цариградске патријаршије и Ватикана за православно-католички дијалог и сабеседник папе Франциска. Сматра се главним међу онима који подупиру јеретичке аспирације патријарха Вартоломеја да се прогласи за „источног папу“

* Некадашње првенство Цариграда потицало је од његовог статуса као Другог Рима, односно престонице Византије. А те империје одавно нема. На месту Константинопоља сада је Истанбул, па је све јасно

* Бивши шеф одељења Московске патријаршије за односе са друштвом Всеволод ЧАПЉИН: „Ако Фанар пође на одузимање аутокефалности РПЦ – по истој логици се може сазвати Васељенски сабор и без Цариградске патријаршије, па на њему прогласити Цариградску патријаршију за јеретичку организацију јер мења каноне и дозвољава свештеницима и други брак“

___________________________________________________________________

        ВИСОКИ представник Цариградске патријаршије – агрхипископ Јов (Геча) – јавно је припретио Руској православној цркви да је Фанар може лишити аутокефалности коју је од њега добила почетком 16. века.

         Московска патријаршија је објавила да је спремна да Јову помогне у лечењу.

         Независно од овога, има ли Цариградска патријаршија право, а посебно – могућност, да РПЦ лишти статуса самосталне помесне цркве?

         Само неколико сати након што је Јов објавио да је Цариградска патријаршија себи потчинила Украјинску православну цркву повезану са Московском патријаршијом и позвала све њене епископе и свештенике, као и вернике, да пређу у „јединствену укреајинску цркву“, коју заједно са кијевским режимом и Вашингтоном намерава да формира, Харковска епархија – једна од највећих у тој земљи – објавила је да нема намеру да улази у ту цркву. Притом је потврдила своју верностМосковској патријаршији.

         Претходних дана су са сличним изјавама већ иступиле епархије – Сумска, Дњепропетровска, Полтавска, Запорошка, Одеска, Херсонска, Ровенска и Кировоградска.

         Јов је рођен у Канади у једној украјинској исељеничкој породици.  Предаје на Париском католичком институту и професор је на институту који функционише у оквиру Православног центра Цариградске патријаршије у Шамбезију (у Француској).

         Током 2016-те био је копредседник заједничке комисије Цариградске патријаршије и Ватикана за православно-католички дијалог и сабеседник папе Франциска.      

         Јов се сматра главним међу онима који подупиру јеретичке аспирације патријарха Вартоломеја да се прогласи за „источног папу“.   

Јов долази на чело Руске архиепископије Цариградске патријаршије    

         Јов, дакле, није било ко. Али, како стоје чињенице – историјски и канонски?

         Председник руске Асоцијације православних експерата  Кирил Фролов поводом сукоба је указао:

         „РПЦ је била део цариградске патријаршије када јој је патријарх Јеремија II дао аутокефалност. РПЦ  је била принуђена да прогласи своју самосталност зато што је Цариградска патријаршија тада била у јереси уније. Зато ове околности нипошто не дају право Цариградској патријаршији да било где у свету призна расколнике“.

         Фролов додатно указује да је одвајање од Цариграда почело још од његовог пада под Турке 1453-ће, поготово од потписивања Фирентаинске уније са католицима и да је 1448-ме сабор руских епископа у Рјазању самостално изабрао Јону за свог митрополита.  

         Бивши шеф одељења Синода РПЦ за односе са друштвом  - Всеволод Чапљин – поводом насртаја архиепископа Јова рекао је:

         „Канонске норме које се тичу првенства Цариграда тичу се његовог статуса као Другог Рима, односно престонице Византије. А те империје одавно нема. На месту Константинопоља сада је Истанбул, па је све јасно“.

         Руси су своју патријаршију добили 1589-те, а иронија историје је што се и њихов први патријарх звао Јов.

         Московска патријаршија с разлогом указује да је он свој статус добио „од свих поглавара источних цркава“, а не само од цариградске патријаршије. Самим тим – и да није ничег другог – не може да важи формула коју је изговорио Вартоломејев Јов – ми смо дали, ми можемо и да одузмемо.

         Чапљин посебно указује: „Ако Фанар пође на одузимање аутокефалности РПЦ – по истој логици се може сазвати Васељенски сабор и без Цариградске патријаршије, па на њему прогласити Цариградску патријаршију за јеретичку организацију јер мења каноне и дозвољава свештеницима и други брак. Није патријарх Кирил тек тако рекао пре неки дан да Цариградска патријаршија престаје да буде хришћанска црква“.

         Грци унутар православља контролишу шест цркава, али половина свих православаца у свету припада РПЦ. А и приближно половина свих епископа....

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари