Московска патријаршија најавила потпуни прекид оденоса са Цариградском патријаршијом

ДРУГИ ПО РАНГУ ЈЕРАРХ У РПЦ: ПОСТУПИЛА ЈЕ ПОДЛО И ВЕРОЛОМНО – НЕМА ВИШЕ МЕСТА ЦРКВЕНОЈ ДИПЛОМАТИЈИ

 

* Митрополит ИЛАРИОН: „Цариградска патријаршија саму себе – својим последњим потезима – ставља изван канонског поља. Изван правног поља васељенског паравославља. А то значи да Цариградски патријарх више неће имати право да се именује, као што је досад чинио, поглаваром 300 милиона православних на планети. Јер, половина православних га уопште неће признавати“

____________________________________________________________________________

         МОСКОВСКА патријаршија потпуно ће прекинут еухаристијско општење са Париградском патријаршијом уколико изда томос о аутокефалности Украјинске цркве – изјавио редседник одељења РПЦ за спољне црквене везе митрополит Волоколамски Иларион.

         „Када дође до дрског и циничног  мешања у ствари помесне православне цркве – то не уводи само целу ситуацију у слепу улицу, него и доноси опасност раскола у светском православљу. Конска црква ту аутокефалност неће примити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност нећемо признати. Неће нам остати нипшта друго до да прекинемо општење са цариградом“ – нагласио је други по рагну јерарх РПЦ.

         Објаснио је да ће Цариград – ако реализује свој покварени план – дати аутокефалност групи расколника коју не признаје православни свет и упозорио патријарха Вартоломеја:

         „Цариградска патријаршија саму себе – својим последњим потезима – ставља изван канонског поља. Изван правног поља васељенског паравославља. А то значи да Цариградски патријарх више неће имати право да се именује, као што је досад чинио, поглаваром 300 милиона православних на планети. Јер, половина православних га уопште неће признавати“.

         Иларион је додатно указао да Руска православна црква сматра исцрпљеним средства црквене дипломатије у својим односима са Цариградском патријаршијом:

         „Цариградска страна је, с наше тасчке гледишта, поступила подло и вероломно“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари