Митрополит Иларион владици Теодосију: РПЦ ће и даље подржавати СПЦ поводом КиМ

ЗАХВАЛИО СЕ НА СТАВУ СПЦ ПОВОДОМ УКРАЈИНЕ, УЗ ОЦЕНУ ДА СЕ „БРАЋА ПОЗНАЈУ У НЕВОЉИ“

* Разговор протекао у братској и топлој атмосфери, а председник Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве нагласио: Као што РПЦ разуме Српску цркву по питању Косова и Метохије, тако и СПЦ разуме Руску по питању Кијева. Ни једна, а ни друга се не може одрећи своје колевке

____________________________________________________________________________

         ЊЕГОВО високопреосвештенство Митрополит волоколамски г. Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене везе Руске православне цркве у Москви је - у разговору са Његовим преосвештенством Епископом рашко-призренским и косовско- метохијским г. Теодосијем - изразио искрену, братску љубав и саосећајност према народу који живи и опстаје на КиМ.

         У пратњи Преосвећеног Епископа Теодосија био је јеромонах Исидор (Јагодић), заменик ректора Богословије „Свети Кирило и Методије“ у Призрену.

         Преосвећени владика Теодосије домаћину је пренео поздраве Сјатјејшег Патријарха српског г. Иринеја, на којима је Високопреосвећени заблагодарио, упутио најискреније братске поздраве Патријарху, а Епископу Теодосију пожелео срдачну добродошлицу.

         Митрополит Иларион се кратко осврнуо на своје досадашње посете Србији, а посебно Косову и Метохији. Током разговора, који је одржан у топлој атмосфери братске љубави и узајамног разумевања, владике су разговарале тренутној ситуацију и значају КиМ за нашу Цркву и народ.

         Високопреосвећени Митрополит Иларион је нагласио да, у границама својих могућности, лично прати дешавања у Србији, а посебно развој ситуације на Косову и Метохији. Наглашавајући да је Руска православна црква до сада у потпуности подржавала Српску православну цркву на КиМ, Митрополит је драгом госту пренео став да ће Руска црква то наставити несебично да чини и даље.

         Посебно је напоменуо да се “браћа познају у невољи”, што је и сада случај. Такође је захвалио на ставу СПЦ по питању Украјине и пројекта стварања “аутокефалне цркве” од дојучерашње расколничке јерархије. Владика Иларион је истакао да се ради о политичком пројекту и легализацији раскола.

         Исказана је жалост што у томе учествује један од наше православне браће – Патријарх константинопољски. Подршка СПЦ, која је јасно и децидно изречена у саопштењу Сабора, Руској православној цркви много значи. Као што РПЦ разуме Српску цркву по питању Косова и Метохије, тако и СПЦ разуме Руску по питању Кијева. Ни једна, а ни друга се не може одрећи своје колевке.

         Разговор је протекао у атмосфери братске љубави и делатном пројављивању таквог односа. Митрополит је замолио Епископа рашко-призренског и косовско- метохијског г. Теодосија да пренесе поздраве најсветијем Патријарху српском г. Иринеју, у име најсветијег Патријарха руског  г. Кирила, као и у његово лично име.

         Сусрету су присуствовали заменик председника ОВЦС протојереј Николај Балашов и сарадник ОВЦС  А. Хошев.

         http://mitropolija.com/2018/12/26/u-moskvi-se-sastali-episkop-teodosije-...

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари