Кустурица у главном храму Оружаних снага РФ: Ово је доказ да се Русија граничи са Богом

НАГЛАСИО ДА МУ ЈЕ ТЕШКО ДА СХВАТИ ДА ЈЕ СВЕ САГРАЂЕНО ЗА САМО ГОДИНУ И ПО

* Изјавио: “Ова црква је симбиоза православног осећања и граница ваше домовине. Овај храм је плод снаге, талента и вере. Ово је упоредиво са делом Леонарда да Винчија“

* Признао је да га је највише импресионирао и дирнуо мозаик Спас Нерукотворни са Христовим ликом. А то је највећи Христов лик у свету

______________________________________________________________________

        ВЕЛИКИ број руских медија објавио је да је српски режисер Емир Кустурица посетио главни православни храм Оружаних снага Русије, подигнут у част 75. годишњице победе у Великом Отаџбинском рату.

        Посету је потврдило и Министарство одбране Руске Федерације. навело је да се Кустурица упознао са „елементима уметничког и архитектонског украшавања храма“, а да га је највише импресионирала икона Спаситеља.

        „Не могу да верујем – признао је - да је овај комплекс изграђен за само година и по. Ова црква Оружаних снага Русије симбиоза је православног осећања и граница ваше домовине. Без тог осећаја и без те филозофије, Русија не би била земља која граничи са Богом“.

        Одмах је додатно нагласио:

        „Овај храм је плод снаге, талента и вере“.

        Храм су два дана раније посетили Владимир Путин, министар одбране Сергеј Шојгу и руски патријарх Кирил који ће у њему убудуће лично боголужити.

        Кустурица је, иначе, разгледао и дворане и галерије музејског комплекса "Пут памћења“ у којем су сабрани историјски експонати из времена Великог Отаџбинског рата. Фотографије, војни документи, награде, оружје, лични предмети војника и официра...

        Тај део комплекса ће овековечити имена свих погинулих бораца Црвене Армије и партизанских одреда.

        Кустурица је оставио је своје утиске о целом ко0мплексу оставио у књизи сећања за почасне госте.

        Храм и пратећи музејски комплекс свечано су отворени 22. јуна. На дан напада Хитлерове Немачке и њене уједињене Европе на Совјетски Савез.  

        Кустурица је оно што су у храм уградили руски грађевинари, уметници који су радили фреске и мозаике, вајари и остали упоредио са „делом Леонарда да Винчија“.

        Обећао је ће поново – и не једном – посетити и храм и музејски комплекс „Пут памћења“. Како је нагласио: „И са пријатељима и са рођацима“.

        Признао је да га је највише импресионирао и дирнуо мозаик Спас Нерукотворни са Христовим ликом.

        То је највећи Христов лик у свету.

        У књизи сећања је записао: „Моја осећања се не могу описати речима. о овоме ћу сигурно писати. Не познајем модерну архитектуру, али када видим овај храм – уверен сам да постоји модерна архитектура“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари