Кирил: Пандемија је позив човечанству – можда последњи - да се окрене духовним вредностима

УПОЗОРИО: КО ЖИВИ ПО ТЕЛЕСНИМ ЗАКОНИМА – НЕ МОЖЕ ДА НЕГУЈЕ СВОЈ ДУХ

* „Ако немамо довољно интелигенције, снаге воље и истинског постављања циљева да не бисмо живели по закону пожуде, онда нас Господ изненада позива да променимо свој живот - ради свог здравља и како бисмо избегли превремену смрт“

_______________________________________________________________

         ВРЕМЕ ширења коронавируса је можда „последњи позив“ човечанству да се окрене духовном животу, рекао је патријарх московски и целе Русије Кирил.

       „Господ нас урања у такву ситуацију да бисмо могли видети бескорисност онога чему се дају најбоље године живота, сва снага и сву сила ума и воље. Стога је главни закључак који морамо извући из несреће која је задесила читав људски род да се такви догађаји не могу догодити изван божанске промисли. Ово је врло јак и можда заиста последњи позив за све нас“.

       Према патријарху, ширење заразе захтевало је од људи велику самоконтролу.

       „Ако немамо довољно интелигенције, снаге воље и истинског постављања циљева да не бисмо живели по закону пожуде, онда нас Господ изненада позива да променимо свој живот - ради свог здравља и како бисмо избегли превремену смрт. Самоћа, одбијање постизања циљева који су се јуче чинили важним и неопходним, сам Бог нам пружа прилику да много размишљамо, да преиспитујемо много “, нагласио је.

       Истовремено, поглавар Руске цркве је додао да је почетак духовних подвига повезан са огромном самоконтролом:

       „Онај ко живи по телесним законима, ко жели да задовољи своје потребе, ко жели да постигне поштовање од других и, коначно, да влада њима, не може да негује свој дух. Све што се у свету сматра успехом, апсолутно не одговара ономе што се може назвати духовним успехом“.

       Нагласио је да пандемија озбиљан тест који нам даје прилику да се уверимо у снагу молитве.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари