Кирил упозорио Вартоломеја да себе украјинском авантуром лишава првенства у православном свету

ОПОМЕНУО ГА ДА ЋЕ СА УКРАЈИНСКИМ ГРЕХОМ СТИЋИ И ПРЕД БОГА И ЊЕГОВ СТРАШНИ СУД

* „Позивам вас да одустанете од општења са са расколницима и од учешћа у политичкој авантури њихове легализације. Ако тако поступите историја ће патријарха Вартоломеја памтити као једног од оних светитеља Цариградског престола који су у претешким политичким условима успели да не срозају достојанство Цркве и да сачувају њено јединство“

* Поглавар Руске православне цркве поручио на крају писма Вартоломеју: „Идеја да Цариградски патријарх добије искључиво право да даје аутокефалност и разматра жалбе из других помесних цркава никада није добила општецрквено признање“

____________________________________________________________________

         ПАТРИЈАРХ Московски и целе Руси Кирил упутио је  Цариградском патријарху Вартоломеју писмо са важним упозорењима.

         У суштини, ради се о последњем упозорењу да ће Цариград за Москву – ако не одустане од своје „украјинске авантуре“ – престати оно што је досад био. А то ће – ако уследи – имати последице по цело православље.

          Кирил је Вартоломеју прво предочио да ће га одржавање односа са украјинским расколницима и учествовање у политичкој авантури срачунатој на њихову легализацију лишити првенства у православном свету.  Па у наставку прецизирао:       

         „О  плановима Цариградске цркве поводом легализације раскола у Украјини са вама сам разговарао и у четири ока и пред малобројним сведоцима. Сада - када су ти планви умногоме реализовани – обраћам вам се, могуће је последњи пут, пред лицем целе православне цркве. Позивам вас да одустанете од општења са са расколницима и од учешћа у политичкој авантури њихове легализације. Ако тако поступите историја ће патријарха Вартоломеја памтити као једног од оних светитеља Цариградског престола који су у претешким политичким условима успели да не срозају достојанство Цркве и да сачувају њено јединство “.

         За овим је уследила главна опомена због које је писмо и било написано:

         „Ако поступите у складу са намерама изложеним у вашем писму, заувек ћете изгубити могућност да служите обједињавању светих Божјих Цркава и престаћете да будете први у православном свету који броји стотине милиона верника. Страдања која ћете тиме причинити православним Украјинцима стићи за вама на Страшни суд нашег Господа и сведочиће пред Њим против вас. Свим срцем се молим да се то не догоди. Још није прекасно да се зауставите“.

         У писму, које се помиње у Кириловом обраћању, Вартоломеј га је обавестио да је вратио црквена звања главним украјинским расколницима и да  је Синод Цариградске патријаршије поништио одлуку од пре више од 300 година о предаји Кијевске митрополије под јурисдикцију Московског патријарха и о одржавању украјинског расколничког „сабора уједињења“.

         Кирил је (у свом обраћању) изразио дубоку бол и негодовање поводом „антиканонских дејстава Цариградске патријаршије“.

         Вартоломеју је указао и на чињеницу да су његовом „сабору уједињења“ присуствовала само два од 90 епископа канонске Украјинске православне цркве и нагласио да и то сведочи о расколничком карактеру тог квазисабора.

         Поглавар Руске православне цркве поручио је на крају писма Вартоломеју:

         „Идеја да Цариградски патријарх добије искључиво право да даје аутокефалност и разматра жалбе из других помесних цркава никада није добила општецрквено признање. А против ње је велики број ауторитетних коментатора црквеног права“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари