Кирил: У историји ће духовни препород Црне Горе заувек бити повезан са Амфилохијевим именом

ПОГЛАВАР РПЦ ИЗРАЗИО ЗАУЧЕШЋЕ ПАТРИЈАРХУ ИРИНЕЈУ И ЦЕЛОЈ СРПСКОЈ ПРАВОСЛАВНОЈ ЦРКВИ

* „Остаће као светионик, горући и светлећи, као надарени богослов и надахнути проповедник, неустрашиви заштитник Свете цркве Христове пред силницима овог века“

_____________________________________________________________________    

       ПАТРИЈАРХ Московски и цијеле Руси Кирил изразио је саучешће Његовој светости патријарху српском Иринеју и целој Српској православној цркви поводом смрти Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија, са чијим ће именом у историји заувек бити повезан духовни препород Црне Горе.

       Патријарх Кирил истакао је да ће митрополит Амфилохије у молитвеном сећању остати као светионик, горући и светлећи, као надарени богослов и надахнути проповедник, неустрашиви заштитник Свете цркве Христове пред силницима овог века.

       "Ваша светости, вољени друже и слуго престола Божијег, у име архипастира и пастира, монаштва и мирјана Руске православне цркве, као и у своје лично име, приносим вашој светости, сабраћи-архипастирима и целој богољубивој пуноћи Цркве Светог Саве дубоко саучешће због смрти високопреосвећеног митрополита црногорско-приморског Амфилохија", наведено је у писму саучешћа.

       Патријарх Кирил је нагласио да је Господ Исус Христ позвао себи изузетног јерарха Српске православне цркве, са чијим ће именом у историји заувек бити повезан духовни препород Црне Горе након дуге ере безбожништва, невиђене неуморне борбе за спасење отаџбинских светиња и очување јединства народа Божијег на простору светих Василија Острошког и Петра Цетињског.

       "Молим се за починак новопредстављеног владике у насељима праведних, где нема болести, ни туге, ни уздаха, али где је живот бесконачни. Вечна и блага му памјат", навео је патријарх Кирил.

       Митрополит Амфилохије преминуо је јутрос у Клиничком центру Црне Горе, а биће сахрањен у негељу, 1. новембра, у крипти Саборног храма у Подгорици.

       (Танјуг)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари