Кирил: Претварање Свете Софије у џамију је Божија казна патријарху Вартоломеју

ПОГЛАВАР РПЦ: ДАО ЈЕ КИЈЕВСКУ СВЕТУ СОФИЈУ РАСКОЛНИЦИМА ПА ИЗГУИО - ЦАРИГРАДСКУ

* „Патријарх Вартоломеј није могао да издржи притисак моћне политичке силе која је повезана са једном од суперсила. Није се успротивио. Циљ је био да се отргне православна Русија од православне браће и сестара на Медитерану и Блиском Истоку“

___________________________________________________________

       ПОНОВНО претварање цариградске Свете Софије у џамију казна је Божја цариградском патријарху Вартоломеју због признавања украјинског раскола -  објавио патријарх московски и целе Руси Кирил.    

       „Не желим да критикујем колегу из Цариграда, али je несумњиво да све што се догодило са тим светим Храмом сведочи је о Божјој казни. Патријарх Вартоломеј је расколницима дао приступ кијевској светињи – кијевској Светој Софији - и зато изгубио Свету Софију у Цариграду која је постала џамија“ – указао је поглавар Руске православне цркве.

       Приметио је да је тешко замислити „очигледније последице које произилазе из напоштовања Божјих заповести“:

       „Одузели сте Свету Софију у Кијеву од православног народа, од Православне цркве, у њу сте ушли и у њу довели  расколнике, а изгубили сте сопствену Свету Софију <...> Ми због свега не помињемо цариградског патријарха у диптисима“.

       Патријарх Кирил је нагласио да се мора учинити све да се криза у Православљу што брже превазиђе. Патријарх је позвао „све да се моле једни за друге“.

       Он сматра да се ситуација у Украјини погоршала због спољног притиска:

       „Патријарх Вартоломеј није могао да издржи притисак моћне политичке силе која је повезана са једном од суперсила. Није се успротивио. Циљ је био да се отргне православна Русија од православне браће и сестара на Медитерану и Блиском Истоку“.

       Кирл је додатно указао: „Фанар није погрешио, већ је починио злочин, кажем ово с горчином. Усмераван туђим мислима и туђим речима цариградски патријарх је урадио оно што је учинио. Заиста располажем информацијама да је патријарх Вартоломеј био под притиском моћне политичке силе повезане са једном од суперсила.

       - Знамо – наставио је руски патријарх - да је његов положај у Турској веома тежак и компликован. Увек се молимо за цариградског патријарха, схватајући да му није лако да врши своју патријаршијску службу. Али, без обзира на то, у неком тренутку - не желим да поучавам свог брата ничему – можда је ипак потребно смоћи снаге па и најмоћнијој сили рећи „не“.

       Турски председник Реџеп Тајип Ердоган 10. јула 2020. потписао је указ о поновном претварању Аја Софије у џамију.

       Низ земаља и цркава, међу којима су и Српска православна црква и Руска православна црква, успротивиле су се промени статуса Свете Софије.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари