Кирил: Цариградска патријаршија се поистоветила са расколницима и тако сама постала расколник

ИЛАРИОН: ПАТРИЈАРХ ВАРТОЛОМЕЈ ДЕЛУЈЕ У ИНТЕРЕСУ ВАШИНГТОНА, МОЖДА И ЗА ДОЛАРЕ

* Митрополит ИЛАРИОН: „Вашингтон је заинтересован за слабљење и Русије и Руске цркве. Журба са којом Цариград ради ово што ради – сведочи да одрађује оно што му је извана наручено. У неким медијима појавила информација да је патријарх Вартоломеј за игру са Украјином могао добити 25 милиона долара. Не знам може ли се томе веровати, али знам да је – када је 1924-те године дао аутокефалност Пољској цркви -  за то добио ондашњих 12.000 фунти стерлинга што тада није био мали новац“

* Поводом могуће посете папе Франциска Москви признао да мређу православцима постоје велика предубеђења према католицима и истакао: „Ни на који начин не треба да доводимо у питање јединство својих цркава и мир у нашим црквама. Зато ћемо наше односе померати напред брзином која је могућа. Брзином која је прихватљива за наш црквени народ“

__________________________________________________________________________

         ЦАРИГРАДСКА патријаршија је скидањем анатеме са представника неканонских цркава сам ушла у раскол – оценио је патријарх Московски и целе Руси Кирил.

         Наступивши пред Општецрквеним сабором додатно је објаснио:

         „Цариградска патријаршија се поистоветила са расколницима. Неканонски и кршећи сва правила – извршуила је упад у нашу јурисдикцију и још помиловала расколнике. А онај ко се поистовети са расколницима и сам постаје – расколник“.

         Поглавар РПЦ је навео да велика већина њених верника подржава одлуку о прекиду односа са Цариградском патријаршијом.

         Други по утицају јерарх РПЦ  - митрополит Волоколамски Иларион – изјавио је да иза свега што Цариградска патријаршија чини у Украјини и поводом ње стоје Сједињене Америчке Државе.

         Своју оцену је појаснио речима: „Судећи по ономе што чине амерички политичари, Вашингтон је заинтересован за слабљење и Русије и Руске цркве. Журба са којом Цариградска патријаршија ради ово што ради – сведочи да одрађује оно што јој је извана наручено.“

         У интервјуу италијанском листу Il Messaggero, митрополит Иларион указао је да се у неким медијима појавила информација да је патријарх Вартоломеј да игру са Украјином могао добити (од САД) 25 милиона долара:

         „Не знам може ли се овоме веровати, али знам да је Цариградска патријаршија – када је 1924-те године дала аутокефалност Пољској цркви -  за то добила ондашњих око 12.000 фунти стерлинга што тада није био мали новац. Ово је информација из преписке Цариградске патријаршије и пољских власти из тог периода“.

         Иларион је, иначе, у истом интервјуу рекао да ће се питање могуће посете папе Франциска Москви у контактима РПЦ и Римокатоличке цркве. Још је, одговарајући на питање да ли до те посете може доћи током 2019-те, додао:

Митрополит Иларион са папом Франциском

         „У тој ствари не треба журити. Не треба уносити саблазни у срца верника. Односи између наших цркава су се током последњих хиљаду година развијали у прилично сложеним околностима које се постепено превладавају, али још нису сасвим “.

         Признао је да мређу православцима постоје велика предубеђења према католицима и истакао:

         „Ни на који начин не треба да доводимо у питање јединство својих цркава и мир у нашим црквама. Зато ћемо наше односе померати напред брзином која је могућа. Брзином која је прихватљива за наш црквени народ“.

         Руски патријарх Кирил и Франциско срели су се у фебруару 2016-те на Куби.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари