Канонска УПЦ може поднети кривичну пријаву против Порошенка за распиривање међуверске мржње

КИЈЕВСКИ РЕЖИМ „ПОПИСУЈЕ СТВАРИ“ У ЧУВЕНОЈ КИЈЕВО-ПЕЧОРСКОЈ ЛАВРИ И ШАЉЕ СПЕЦИЈАЛЦЕ ЊЕНОМ ИГУМАНУ

Митрополит УПЦ Павле

* Портпарол УПЦ Василиј АНИСИМОВ: Председник Украјине петар Порошенко је 29. новембра – у тв-наступу – оклеветао канонску УПЦ, тврдећи да се у њеним храмова моли за Владимира Путина и оружане снаге Русије

* Заменик председника одељења Московске патријаршије за спољне црквене везе и односе Николај БАЛАШОВ: Напада на канонску УПЦ наредних дана биће све више. Горчину изазива то што су наша православна браћа из Цариградске патријаршије фактички на истој страни са гонитељима цркве

___________________________________________________________________________

         ШЕФ пресс-службе канонске Украјинске православне цркве Василиј Анисимов изјавио је да против шефа државе, Петра Порошенка, треба поднети кривичну пријаву за распиривање међуверске мржње.

         Тако је одреаговао на упад специјалаца украјинске Службе државне безбедности у седиште настојатеља чувене Кијево-Печорске лавре митрополита Павла којег државни тужилац терети за „распиривање међуверске мржње“.

         Анисимов је нагласио да је порошенко 29. новембра – у тв-наступу – оклеветао канонску УПЦ, тврдећи да се у њеним храмова „моли за Владимира Путина и оружане снаге Русије“.

         „То није ништа друго до хушкање на Украјинску православну цркву и распиривање међуверске мржње. То је кривично дело“ – нагласио је Анисимов.

         Павле је открио јавности да украјинске власти на њега врше притисак. Учинио је то пре него што су маскирани људи упали у Лавру и почели да у њој „пописују имовину“.

         Московска патријаршија, са којом је УПЦ у канонском јединству,     назвала је поступке украјинских власти „актима застрашивања“ због одбијања њених епископа да учествују у формирању „Украјинске цркве“ од расколничких структура.

         Заменик председника Одељења МП за спољне црквене везе и односе Николај Балашов оценио је и упозорио:

         „Појачава се притисак на `непослушну` Украјинску православну цркву. Председник Украјине је представнике цркве која окупља већину верника прогласио за непожељне у Украјини. Почело је укидање аката који су дали право Украјинској православној цркви да користи Почајевску Лавру и Кијево-Печорску Лавру. Архијереје УПЦ – једног за другим – позивају на `разговоре` у Службу државне безбедности. А управо је изведен претрес у просторијама настојатеља Кијево-Печорске Лавре. Шта је то ако није притисак?!“

         Балашов је проценио да ће напада на канонску УПЦ наредних дана бити све више. И додао:

         „Горчину изазива то што су наша православна браћа из Цариградске патријаршије фактички на истој страни са гонитељима цркве“.

         Митрополит Иларион, други човек у хијерархији Руске православне цркве, оценио је да је Цариград изгубио право да се назива „координативним центром Православља“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари