Иларион: Вартоломејева тежња да буде православни папа руши вековне канонске традиције

У ИМЕ РПЦ ПОРУЧИО ЦАРИГРАДУ: ОДУСТАНИТЕ ОД УПАДА НА ТУЂЕ КАНОНСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ

* Други човек у хијерархији Руске православне цркве неутемељеном назвао амбицију Цариградског патријарха Вартоломеја да реши украјинско црквено питање. Нагласио је да Цариградска патријаршија нема такве „канонске привилегије“ и да су такве аспирације самог Вартоломеја незасноване

________________________________________________________________________

         ПОВРАТАК јединству и одустајање од упада на канонску територију других цркава може отклонити раскол у православљу – оценио је митрополит Волоколамски Иларион.

         У интервјуу који је дао грчкој агенцији Romfea, други човек у хијерархији Руске православне цркве цитираним речима је одмах придодао:

         „Пут ка излечењу се зна. То је пут јединства, а не обједињавање са вођама раскола. То је очување синодалног института цркве, без присвајања противречних права. То је уздржавање од повређивања граница других помесних цркава. Надам се да ће бити тако и молићу се за то“.

         Иларион у Московској патријаршији руководи одељењем за спољне црквене везе и односе. Дакле: дипломатијом РПЦ.

         Утолико је значајније што је неутемељеном назвао амбицију Цариградског патријарха Вартоломеја да реши украјинско црквено питање. И што је у том светлу рекао да Цариградска патријаршија нема такве „канонске привилегије“ и да су такве аспирације самог Вартоломеја незасноване.

         Још је додао: „Те аспирације оповргавају пракса и одлуке Светих екуменских и синода појединих цркава“.

         Митрополит Иларион је посебно нагласио и упозорио Цариградску патријаршију:

         „Покушај патријарха Вартоломеја да заузме положај православног папе, који може да намеће своју вољу поводом питања која се тичу међуправославних односа и да се меша у унутрашње ствари других цркава, уништава сви вишевековну канонску традицију на којој се држи само постојање православне цркве“.

         Иларион је објаснио да верници РПЦ – иако је она прекинула однос са Цариградском патријаршијом под чијом јурисдикцијом се налази Света Гора – могу и даље посећивати њене манастире и поклањати се тамошњим светињама, а се у њима до даљег не могу крштавати и причешћивати.

         Одговарајући на директно питање – колика је опасност да ће расколници подржани од украјинске власти и из Цариграда поћи на заузимање цркава и манастира – уздржао се од директног одговора. Навео је само да не жели ни да замишња такве рушилачке саценарије развоја догађаја.

         На крају интервјуа је поново упозорио је да је намера Цариградске патријаршије да на територији која је вековима део РПЦ створи`аутокефалну црквену структуру` - „начисто антиканонски акт“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари