Иларион: Вартоломеј се свети патријарху Кирилу за Критски сабор и одрађује плаћену поруџбину САД

ДРЖАВНА БЕЗБЕДНОСТ УКРАЈИНЕ ЗА ВЕЛЕИЗДАЈУ И ИЗАЗИВАЊЕ МРЖЊЕ ОПТУЖУЈЕ СВЕШТЕНИКЕ УПЦ

* Митрополит Волоколамски ИЛАРИОН: Патријарх Вартоломеј потпуно свесно комада тело Православне цркве. Вашингтон фактички и не крије да је наручилац и да је све платио новчаницама. САД желе разбијање јединства светског Православља, а Вартоломеј настоји разруши РПЦ и да је максимално ослаби

* Уједињењем украјинских расколника вероватно ће руководити представник Цариградске патријаршије – митрополит Француске Емануил, али ће нова структура имати мање самосталности од канонске Украјинске православне цркве која је канонски повезана са Московском патријаршијом       

____________________________________________________________________________

         „САБОРОМ“ који треба да обједини украјинске расколнике руководиће највероватније изаслник Цариградске патријаршије митрополит Француске Емануил.

         „Сабор“ би могао бити одржан већ 15. децембра у Кијеву, а није искључено ни да Емануил привремено руководи новом структуром којој ће Цариградски патријарх Вартоломеј дати неку врсту полуаутокефалности.

         Та структура ће у свим стратешким питањима зависити од Цариграрске патријаршије са којом ће морати да се консултује и поводом свих спорних питања.

         Већ су се појавиле процене да ће бити мање самостална од канонске Украјинске православне цркве која је канонски повезана са Московском патријаршијом.

         Припреме за „сабор“ не теку како би волели у Цариграду и украјински режим.

         Канонска УПЦ  упорно одбија да пошаље представнике на „сабор“ и зато је последњих недеља под великим притиском.

         Државни безбедност Украјине сада већ и свештенике УПЦ  позива „на разговор“ и покушава да им подметне велеиздају и распаљивање међурелигиозне мржње. Само у две епархије на западу Украјине таквих `позива` било је последцњих дана – 14.

         У житомирдској области било је и претреса у кућама свештеника УПЦ.

         Како дани пролазе, све више се намеће питање због чега Цариградска патријаршија – по цену великог раскола унутар православља – упада на канонску територију Руске православне цркве и стаје на страну украјинских расколника?

Заседање Архијерејског сабора УПЦ у Кијево-Печорској лаври

         Одговор је стигао из самог врха РПЦ. Други човек у њеној хијерархији – митрополит Волоколамски Иларион – изјавио је:

         „Цариградски патријарх Вартоломеј се свети патријарху Кирилу за фијаско Критског сабора и реализује политичку `поруџбину`коју финансирају Сједињене Државе. Патријарх Вартоломеј потпуно свесно комада тело Православне цркве. Вашингтон фактички и не крије да је наручилац и да је све платио новчаницама“.

         Иларион посебно указује да САД желе разбијање јединства светског Православља, а да Вартоломеј настоји разруши РПЦ и да је максимално ослаби“.

         Иларион подсећа да Вартоломеј сматра да је РПЦ  наговарала неке помесне цркве да не дођу на Крит и да су то учиниле прво Бугарска, па Антиохијска и Грузијска православна црква, а да је Руска то учинила последња.

         Иларион је држање Вартоломеја назвао његовим „духовним посртањем“.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари