Иларион: УПЦ јесте независна, али је сачувано јединство РПЦ и УПЦ

УКРАЈИНСКА ВЛАСТ И РАСКОЛНИЦИ УПЦ ОТИМАЈУ ИМОВИНУ, У НИЗУ РЕГИОНА ЈЕ ЗАБРАЊЕНА...

* Митрополит волоколамски ИЛАРИОН: „Украјинска православна црква (УПЦ) је још једном посведочила да је потпуно самоуправна, да њен црквени центар није у Москви, већ у Кијеву, да не зависи од Москве ни административно, ни финансијски, ни на било који други начин. Међутим, очувано је јединство између руске и украјинске цркве“

_________________________________________________________________

       ОЧУВАНО је јединство између руске и украјинске цркве, изјавио је митрополит волоколамски РПЦ Иларион.

        Врх Украјинске православне цркве јуче је објавио да је она „независна од Руске православне цркве“. А шта тај чин заправо значи, објаснио је митрополит Иларион:

       „Украјинска православна црква (УПЦ) је још једном посведочила да је потпуно самоуправна, да њен црквени центар није у Москви, већ у Кијеву, да не зависи од Москве ни административно, ни финансијски, ни на било који други начин. Међутим, очувано је јединство између руске и украјинске цркве“.

       Нагласио је да ће Руска православна црква (РПЦ) наставити да јача то јединство.

Митрополит Онуфрије предводи богослужење које је

претходило заседању Помесног сабора УПЦ

       Митрополит је напоменуо да  непријатељске снаге настоје да униште УПЦ:

       „Расколници покушавају да јој отму имовину, украјинске власти су организовале прогон ове УПЦ, у низу региона је забрањена, њене цркве су закључане. Покушавају да јој одузму законски признато име“.

       Помесни сабор Украјинске православне цркве саопштио је 27. маја да је донео одлуку  о независности од Руске православне цркве.

       Председник Синодалног одељења РПЦ за односе цркве са друштвом и медијима, Владимир Легојда, прецизирао је да Московска патријаршија није примила никакве жалбе УПЦ.

       И он је указао да је УПЦ под притиском власти, расколника, националистички настројених људи и медија.

       Врховној ради (парламенту Украјине) је 29. марта поднет предлог закона којим се забрањује деловање УПЦ.

       Правно одељење Украјинске православне цркве саопштило је да се оваквим предлогом закона крши право на слободу вероисповести.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари