Иларион: РПЦ патријарха Вартоломеја више не сматра лидером светског православља

ОБЈАСНИО ВЕРНИЦИМА РПЦ ДА МОГУ ПУТОВАТИ НА СВЕТУ ГОРУ, АЛИ ДА НЕ ТРЕБА ДА ПРИЧЕШЋУЈУ

* „Цариградски Патријарх се позиционирао као координатор свеправославних активности, али одсад  више такав координатор не може бити. Он се самоликвидирао у улози координирујућег центра за канонске Цркве јер се определио за расколнике и потпуно се асоцирао са њима“

* „Пре безмало хиљаду година су аспирације једног о Поглавара на власт над целом Црквом довеле до великог раскола. Сада је тим опасним путем кренуо Цариградски патријарх. И, већ сада се – на жалост – мора констатовати да се догодила подела због које се о заједници 300 милиона православаца не може говорити као о јединственој целини“

__________________________________________________________________________

         РУСКА православна црква више не сматра патријарха Вартоломеја лидером светског православља – рекао је митрополит Иларион у интервјуу државној новинској агенцији ТАСС.

         Иларион је други по утицају јерарх РПЦ и руководи њеним одељењем за спољне црквене везе и односе, а промену до које је претходних дана дошло у оквирима православља овако је у том интервјуу објаснио:

         „Цариградска патријаршија је признала расколнике у Украјини, извршила упад на туђу канонску територију и објавила да има право да укида одлуке других Цркава. Тим је потпуно изменила схему односа међу православним црквама која је постојала током XX века. Цариградски Патријарх се позиционирао као координатор свеправославних активности, али одсад – из разлога који су јасни – више такав координатор не може бити. Он се самоликвидирао у улози координирујућег центра за канонске Цркве јер се определио за расколнике и потпуно се асоцирао са њима“.

         Одговарајући на питањеда ли је Московска патријаршија разматрала и неке друге варијанте одговора на потезе Цариграда, митрополит Иларион је рекао:

         „Остављали смо доста дуго Константинопољу могућност да преиспита своје одлуке иако је према Московској патријаршији правио кораке који нису били пријатељски. Међутим, након што је Синод Цариградске патријаршије 11. септембра поништио 300 година стару одлуку о предаји Киневске митрополије Московској патријаршији и кренула у реализацију пројекта `украјинске аутокефалије` - ми више нисмо имали никакав аргумент да не преминемо односе“.

         Иларион је поводом питања – колико је коректно говорити о новом расколу у светском Православљу – указао:

         „Пре безмало хиљаду година су аспирације једног о Поглавара на власт над целом Црквом довеле до великог раскола. Сада је тим опасним путем кренуо Цариградски патријарх. И, већ сада се – на жалост – мора констатовати да се догодила подела због које се о заједници 300 милиона православаца не може говорити као о јединственој целини. Цариградска патријаршија је и сама признавањем расколника склизнула у раскол. Та одлука – заједно са ин+гнорисањем апела гругих помесних Цркава да се проблеми саборно расправе – имаће далекосежне негативне последице“.

         Иларион је верницима РПЦ објаснио да могу путовати на Свету Гору, али да се у њеним манастирима и црквама не могу причешћивати и исповедати због раскида односа са цариградском патријаршијом због њених неканонских и разбојничких дејстава.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари