Иларион: Цариградска патријаршија се у улози координативног центра православља - самоликвидирала

ДРУГИ ЈЕРАРХ У ВРХУ РПЦ ЈОШ УКАЗАО: СУОЧИЛИ СМО СЕ СА НОВОМ РЕАЛНОШЋУ

* Московски турколог Станислав ТАРАСОВ процењује да патријарх Вартоломеј може бити чак протеран из Турске

_____________________________________________________________________

         ЦАРИГРАДСКА патријаршија сама је себе лишила – својим дејствима поводом Украјине – улоге јединственог координативног центра православне цркве, изјавио је митрополит Волоколамски Иларион.

         Он у Московкој патријаршији руководи одељењем за спољне црквене везе и односе а о овој потенцијално екпохалној промени у светском правослацвљу додатно је рекао:

         „Нашли смо се пред новом црвеном реалношћу. У Православној цркви више не постоји јединствени координативни центар и ми тога морамо бити свесни. Цариградска патријаршија се у тој улози – самоликвидирала“.

         У вези са овим, има смисла навести да је московски турколог Станислав Тарасов да патријарх Вартоломеј – због своје проамеричке политичке игре – може имати проблеме са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом. 

         Тарасов указује да је давање из Цариграда аутокефалности украјинским расколницима већ поодавно „један од адута“ Анкаре, али и да је Вашингтон „Ердогану преотео Вартоломеја“ и да се све – само не одмах – може завршити Вартоломејевим протеривање из Турске.

         Тарасов процењује да би вартоломеј у том случају могао да буде протеран у Грчку или „на једно од егејских острва“.

         Тако би Турска постала „чисто исламска земља“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари