Иринеј се неће извинти због оцена да је СПЦ у Црној Гори горе него под Турцима, а Србима – као у НДХ

ПАТРИЈАРХОВЕ РЕЧИ НЕЋЕ  БИТИ НИ ПОВУЧЕНЕ (КАО ШТО ЈЕ ЗАТРАЖИО МИЛО) НИ КОРИГОВАНЕ

         ПАТРИЈАРХ Иринеј неће се извинити Црној Гори због изјаве о положају у коме се у налазе српски народ и Српска православна црква у тој земљи, пишу Вечерње новости.

         Овај београдски дневни лист наводи да му је речено у Патријаршији у Београду да се патријарх неће извинити.

Ово је одговор председнику Црне Горе Милу Ђукановићу, који је јавно позвао патријарха да демантује своје речи.

         А и монтенегринском премијеру, Душку Марковићу, који је оптужио поглавара СПЦ за „злоупотребу гостопримства“ и иступио са очекивањем да ће патријархове оцене из интервјуа подгоричком листу „Дан“ бити рзо „кориговане“.

         Патријарх Иринеј је у том интервјуу рекао да је положај Срба у данашњој Црној Гори упоредив са положајем Срба у некадашњој НДХ, а да је "положај СПЦ у Црној Гори гори него у време Турака".

         На питање „Дана“ са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсећа на стање у Хрватској у доба фашизма:

          - Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост, у Хрватској ни данас није бољи положај Србима. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу нажалост постоји. Сигурно да то чине они који не желе добро ни Србији ни Црној Гори. Стара је истина – Подели па владај – па се вероватно држе тог принципа. Надам се да ће народ бити свеснији од оних који га воде и да ће наћи начин да постоји и заједно живи“.

         Патријарх јесте рекао „како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар“ и агласио да Црна Гора има „један народ који се поделио“.

         Главним Монтенегринима - Ђукановићу и Марковићу  - није, међутим, било довољно што је у истом интервјуу рекао:

         „Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе“.

 

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари