Милошевић је убијен у Хагу, али не ринфапицином већ - дроперидолом

У БЕОГРАДУ ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ВУКАШИНА АНДРИЋА „АНАТОМИЈА СУДСКОГ УБИСТВА“

Представљање књиге „Анатомија судског убиства“

  • Вукашин АНДРИЋ (који је као лекар посећивао Слободана Милошевића у Хашком трибуналу): Ринфапицин је антибиотик који служи за лечење туберкулозе, лепре или легионарске болести. А дроперидол, који је Милошевић највјероватније попио у чају или кафи 10. марта увече, реагује после пола часа, изазива аритмију и доводи до акутне срчане смрти, у здравственом стању какво је било његово

        УДРУЖЕЊЕ „Слобода“ данас је у Београду, поводом 11 година од смрти некадашњег председника Србије и СР Југославије Слободана Милошевића, представило књигу „Анатомија судског убиства“, аутора Вукашина Андрића.

        Андрић, који је као лекар посећивао Милошевића у Хашком трибуналу, каже да у књизи објашњава на који начин је некадашњи председник СР Југославије „убијен у Хагу“.

        Он истиче да је књига сублимат свега што се Милошевићу дешавало у Хагу, како је лечен и зашто није лечен.

        „Милошевић је провео у Хагу скоро пет година и није смео жив да напусти Холандију. Теорије није било да Милошевић оде у Русију да се лечи, јер они су њега на крају убили и то не тровањем ринфапицином већ, према мојој претпоставци, убијен је дроперидолом и није умро 11, већ 10. марта“, рекао је Андрић на промоцији у прес-центру Удружења новинара Србије.

        Он је објаснио да је „ринфапицин“ антибиотик који служи за лечење туберкулозе, лепре или легионарске болести, а да „дроперидол“ који је Милошевић, највјероватније, попио у чају или кафи 10. марта увече, реагује после пола часа, изазива аритмију и доводи до акутне срчане смрти, у здравственом стању какво је било Милошевићево.

        Андрић је испричао да је, према званичном извештају лекара након обдукције у Хагу, утврђено да је Слободан Милошевић преминуо принудном смрћу од инфаркта срца између 7.00 и 9.00 часова ујутру, 11. марта.

        Бивши премијер Србије и потпредседник владе Југославије Никола Шаиновић истакао је да време пролази, а да истина излази на видело тешко, упорно и неумитно.

        Он је додао да је потребно целу истину, у којој има непријатних дилова, изложити домаћој и светској јавности.

        „Само моје хашко искуство је део најцрње истине, магле, конфузије и манипулације“, каже Шаиновић и додаје да се овом књигом елиминише „један део те магле“.

        Према његовим речима, суштина књиге је да је сложила документа свих страна у овом предмету, како извештаје судије Паркера, тако и лекара који су долазили, руских лекара, извештаје обдукције, као и налазе који су касније нађени.

        Бивши државни тужилац СР Југославије Вукашин Јокановић навео је да је до сада објављено много публикација о политичкој и историјској улози Милошевића, те да се данас представља и књига о његовој смрти и о томе како му је одузет живот.

        „Дужност је ове генерације, посебно нас који смо са њим радили, да сведочимо и кажемо истину о времену које су обележили рад и борба Слободана Милошевића за истину, правду, интересе и одбрану српског народа, а тај свој дуг овом књигом је на прави начин извршио доктор Андрић“, рекао је Јокановић.

        Књига ће бити преведена и на енглески језик.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари