Човић о стању у Звезди: Ми смо као Muppet Show

ОДНОСИ МЕЂУ ЧЕЛНИЦИМА ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ НИСУ НАЈЗДРАВИЈИ

  • „Ми смо као Muppet Show. Док покушавамо да радимо осећам као да имамо ону двојицу матораца горе на балкону који само седе, не раде ништа и гунђају“, описује Небојша Човић ситуацију на „Маракани“ и каже: „Нико да ми каже како нешто може да се реши, само слушам како не може“.

        Колико год челници Црвене звезде сваког понедељка касно увече, некад и после поноћи, тврдили да на маратонским састанцима Управног одбора није било речи и овоме или ономе, очигледно је да односи међу њима нису најздравији.

       То после серије проблема који су посрнули клуб задесили у само недељу дана (захтеви за раскиде уговора од стране фудбалера, тужба Гжегожа Броновицког, пресуда у Лозани у корист Милана Ћаласана) више не жели да крије ни један од тројице потпредседника клуба Небојша Човић.

       У отвореном разговору, тврдећи да о именима не жели да говори за добробит Црвене звезде, Човић је објаснио суштину проблема који разара односе у врху клуба и наговестио да понекад размишља о томе да дигне руке од свега.

       Прича је почела о горе наведеним случајевима који су Црвену звезду задесили неспремну и нејаку да на њих одговори одлучно и јединствено.

       Недавно, у разговору за наш портал, рекли сте да ће „наредних дана још лоших ствари на које сте упозоравали показати колико се лоше и споро радило у клубу претходних месеци“. Испоставило се да је после захтева за раскиде уговора стигла вест о тужби Броновицког и пресуди у корист Ћаласана.

       „Ја сам то и рекао зато што сам од уласка у Фудбалски клуб Црвена звезда и након оних анализа које смо направили био потпуно свестан у каквом се стању клуб налази, не улазећи у то ко је крив и шта се догађало у прошлости. Звездина прошлост није неважна, али она не може да живи од прошлости“, почео је причу Човић и додао:

       „Нажалост, Звезда је сада у очајној ситуацији, коју смо наследили. Када имате тако високо кризну ситуацију, онда морате ефикасно да се бавите проблемима, а да бисте то радили морате да будете одлучни и да решавате проблеме тако што се са њима суочавате и доносите одлуке. Некада и непопуларне...“

       Нагласио је...

       „Ако сте у том делу неодлучни, онда само велику кризу можете да направите још већом“.

       Човић, који је одмах после сазнања да су четворица играча поднела захтев за раскиде уговора, упутио на то да „неко није урадио свој део посла“. И то, али и многе друге „инсајдерске“ информације које стижу са адресе Љутице Богдана 1а, упућују на то да у клубу не постоје ни коректни односи, а камоли хармонија.

       „Накупило се ту пуно негативне енергије, много лоших међуљудских односа, генерацијски лоших... Пуно неслоге има у клубу. Има чак и задовољства у случају да Звезда не успе, што у суштини није прави звездашки концепт. Ако сутра не будем у Звезди и дође нека друга Управа, да ли имам право да не желим да та Управа успе? Коме желим лоше? Самој Звезди... Тако да ми преко Звезде не можемо да се препуцавамо и надмудрујемо“, рекао је и додао:

       „Упозоравао сам на проблеме који су се, ето, догодили и многи су то тумачили овако или онако. Нисам дошао овде да будем емотиван, него да будем професионалац и да видим како најкраћим путем да дођемо до решења огромног броја решења. Нажалост, осећам као да се нисам мрднуо из места“.

       У прва два, три месеца није тако изгледало, нити сте ви били толико огорчени?

       „Јесте, кренули смо добро, било је оптимизма и онда као да је повучена ручна“.

       Ручна?

       „Ако сте ви неспособни и којим случајем сте у Управи клуба, не можете ту своју неспособност прикривати тиме што ћете стално сумњати у некога. И користити медије да се са том особом обрачунате“, прича Човић.

       „А, при томе не умете да решите проблем. Ја увек, када наиђем на такав случај, кажем: 'Нема проблема, поштујем, ево решите ви проблем'. Али, константно чујем само како нешто не може да се уради, никако како нешто може да се уради. Ја кажем предлог, чујем: 'Тако не може'. Питам: 'Како може?', добијем одговор: 'Не знам, али ја имам овлашћења и тако не може'„, говорио је у даху потпредседник задужен за финансије и наставио:

       „ОК, пријатељу, ја сам овде потпредседник, па и немам нека овлашћења. У суштини могу да се појавим с времена на време, да свратим на Управни одбор, седнем и кажем: Дај да видим шта сте урадили... Али, не желим тако. Хоћу да радим, а осећам као да смо Muppet Show. Као да покушавамо нешто да направимо, а увек имамо ону двојицу матораца горе на балкону који седе, не раде ништа, свакога коментаришу и само гунђају...“

       Слегнувши раменима, Човић је констатовао:

       „Ево, није проблем, могу ја и да одем. Ако сам ја проблем, брзо ћемо се договорити. Одох, имам шта да радим, не брините. На крају, нисам сигуран да на другим странама не губим тиме што се овде толико ангажујем“.

       Због чега не кажете ко су двојица који седе на балкону и само гунђају?

       „Не, нећу да кажем ко су људи на које сам мислио, јер не желим да ствари постану још горе. Ово су само речи упозорења. Ја бар причам отворено, не потурам новинарима шкакљиве информације из клуба. А, немојте да мислите да би некима било пријатно када бих ја то урадио. Само, нећу... Хоћу да радимо“.

       Да ли је у старту, под именом Радна група, формиран „Франкештајн“ који је на крају показао бројне слабости? Да ли би било боље да вас је од почетка било мање и да није толико различитих мишљења и стилова на једном месту?

       „Не знам, можда сте у праву, али нисмо ми били лоша група. И нисмо уопште лоше почели... Али смо се негде успут разишли, пре свега по питању енергије која се улаже. Шта да вам кажем када на дан када истиче рок за УЕФА лиценцу ја јурцам са папирима по Београду, у суштини радим посао који није мој, а један од мојих сарадника борави у иностранству и после ме подсећа на то како он има ингеренције? Шта Звезда има од његових ингеренција? Дај, бре, човече, ухвати се са проблемима и решавај их. Сваки дан. Од јутра, до сутра“.

       Да ли уопште постоји могућност да ова Управа, у овом саставу, побољша међусобне односе?

       „Добри међуљудски односи не стварају се тако што се појавиш само када имаш нешто лепо да кажеш. Још извесно време неће бити догађаја који су претерано лепи у случају Црвене звезде. До тада ћемо се давити у бујици проблема и само је питању ко жели и ко зна да исплива на обалу“, каже Човић.

       „А, ако неко не жели да плива - то није здрав амбијент. Имате опасну кризу и имате нездрав амбијент у клубу. Такве ствари морају брзо, брзо да се ишчисте“.

       У чему је заправо проблем са играчима који су тражили раскиде уговора?

       „Они траже да буду елементарно уважени и да им се каже јасна спортска перспектива и то је доминирало у разговорима са њима“.

       Да ли је у Управа на неки начин креирала нездраву атмосферу и навела играче на тај потез тако што је још током сезоне говорила о ревизијама уговора, поручивала да ће одређени бити склоњени ако њихови менаџери не пристану на смањење процената, итд?

       „Могло је другачије у том смислу, али не мислим да са играчима није могло да се дође и до ревизије уговора и током сезоне, као ни до договора са менаџерима. Право да вам кажем, када год сам имао прилике да радим и са играчима и са менаџерима, ми смо се сви договорили. Људи су стварно свуда изашли у сусрет, не могу да грешим душу. Нисам због тога забринут ни сада“.

       Због чега јесте забринути?

       „Морам да будем забринут што је Црвена звезда у једном тренутку имала шест, седам сениорских и младих репрезентативаца, а онда су временом ти репрезентативци почели да губе статус првотимаца у нашем клубу!? Самим тим и у репрезентацији, а долазе нам неки други из иностранства... Не спорим, можда су ти други квалитетнији, али није ли ваљда први циљ Црвене звезде да своју децу избаци у први план? И да свако појачање које доведемо, а она нису јефтина, буду играчи који доносе предност“, поткачио је Човић и спортског директора Зорана Стојадиновића.

       „Мени не треба странац само зато што је странац, а не доноси предност“, говорио је вероватно мислећи на Луиса Гарида, односно Срђана Мијаиловића и Луку Миливојевића.

       Ипак, у исто време, заштитио је Стојадиновића гласина које су, изгледа, стигле из самог клуба.

       „Погубељно је за клуб водити аброве по принципу да смо исплатили Абиолу Дауду зато што је индиректно Зоран Стојадиновић везан за Дауду. А то нема никакве везе... Ми смо платили тог играча зато што су и до нас дошле информације о томе шта се спрема. Не може Звезда да буде магарац. Да га ми не платимо, он оде у други клуб за џабе и после, кад-тад, морамо да га платимо јер тај дуг стоји. Овако смо се заштитили...“

       Како сте могли да се заштитите од незадовољства својих играча?

       „Оно што ме је запрепастило то је да играчи, барем ови са којима смо обавили разговоре, нису као приоритет истакли новац, који се њима неоспорно дугује. Постоје обавезе које нису измирене, а ако хоћете искрено нема у Србији клуба који не дугује. Међутим, оно што ме је изненадило то је да је у први план њихових примедби изашао спортски и људски третман у клубу“, истакао је Човић.

       „Када је нама тешко, када се сви мучимо, оно што бар можемо да урадимо је да уважимо једни друге, а то између осталог значи да стално будемо у контакту, да стално причамо, да стално објашњавамо једни другима шта нас мучи и шта можемо. Али тако да правимо добре међуљудске односе, не да их рушимо... Том децом се нико није бавио, то сам већ рекао, а нити су играли, нити су били плаћени, нити им је неко рекао да ли се на њих рачуна“.

       Приликом гостовања на једној телевизији, рекли сте да „Црвеној звезди не треба неко да седи на клупи за 200.000 евра“. Да ли се ту може наслутити разлаз са Рикардом Са Пинтуом?

       „Не, нисам баш тако рекао. Не могу сад тачно ни да се сетим, али ако ме питате, Са Пинту треба да остане“.

       Појачања?

       „Ми немамо листу појачања! Верујте. Ми имамо таквих проблема да о томе нисмо ни причали. Нити постоји јасан концепт у ком правцу Црвена звезда треба да иде наредне сезоне“.

       Е, баш то је било следеће питање. Можете ли се договорити између себе како би требало да изгледа тим и који ће бити примарни циљеви?

       „То ће бити најтеже, али морамо да решимо то што пре, јер нам време истиче. Надам се да ћемо моћи бар око тога да се договоримо“.

       Док је све извесније да постоје озбиљна неслагања у Управи клуба, приближава се нова седница Управног одбора. Понедељак је...

       Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари