Звездино проклетство првог кола

Звездино проклетство првог кола


ФУДБАЛСКО ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ

       Слаб старт црвено-белих у последњих 11 првенстава (Србије односно СЦГ) као да постаје њихова ноћна мора. У недељу је у Суботици изгубила од Спартака(0:2), па се навијачи ( у чуду) с правом питају зашто на сваком почетку мора да шкрипи. До бола!

       Овог пута и у новим, тачније редизајнираним старим, црвеним дресовима- против лоше среће на премијерама!?

       Звездина офанзивна игра са много кратких пасова сударила се у недељу на плус 30 у Суботици са Спартаковим високим и чврстим зидом; можда је Просинечки(без Евандра и Кадуа) ад хоц тражио нова решења, али уложени труд и сва енергија пребукираног везног реда остали су без резултата. Само 0. Али не као рецимо прошлогодишња 0 у Смедереву јер је и на другој страни била 0, па је свако добио по бод. Сада је то баш нула.

       Кандидат за првака је много желео, веровао у себе и своје могућности, инспирацију и снагу колектива, Бразилце и Борху... али ето у Суботици није успео да наметне игру којом је очарао навијаче против Венспилса у квалификацијама за лигу Европе. Нападачке акције кроз средину углавном су се завршавале у покушајима, али и са стране упркос на пример амбициозном Тошићу на левом крилу. Вешовић на десном је био лош избор. Као што је изгледа Борха на позицији строго лево од центра шеснаестерца, где би по логици ствари корпулентни момак требало да је најубојитији. У новој Звездиној игри Калудјеровић се не сналази баш најбоље и кад је долазио у изгледне шансе-није био довољно енергичан, спретан и креативан као прошле сезоне коју је обележио завидним голгетерским учинком.

       Сасвим неочекивано и црвено-бела одбрана, иначе без класичног штопера, повијала се под неком врстом пресинга противника на лопту. Тренер Спартака Његуш(бивши члан Црвене звезде) показао се као одличан и мудар тактичар, играчи су га послушали и Звездину одбрану су држали под сталним притиском све док је буквално нису натерали у грешку.

    

       Најкраће била је то кардинална-глупост. Бајковић шутнуо ужасно спору лопту према капитену Ковачевићу, удаљеном једва два метра иза линије шеснаестерца, овај се збунио, спетљао, као да су му мисли одлутале на другу страну. Торбица је муњевито реаговао и док се капитен црвено-белих вртео око своје осе тражећи спас с неба, она спора лопта му је ипак побегла и могао је стићи још само очима. У последњем покушају да поправи ствар подметнуо је ногу Торбици на линији шеснаестерца; пенал. Џаба су бројни навијачи црвено-белих држали палчеве Бајковићу, играч који и саплетен довео је Спартак у водјство(1.0).

       Друго полувреме-иста прича. Просинечки је мењао играче, али до промене у игри, и што је најважније резултата, није дошло. И даље се играло споро, мало напред мало назад, час тамо час овамо, било је истина и обећавајућих акција( и промашаја)...углавном ништа посебно, ништа што би Спартакову чврсту одбрану и двометраша на голу Алексића увело у безизлазну ситуацију.

       У 55. минуту резултат се променио, у корист Спартака. Стари лисац Братић је постигао велемајсторски погодак из слободног ударца са тридесетак метара: лопта је фијукнула кроз ементалерски Звездин «живи зид», и после кресања десне стативе у доњем делу сабила се у мрежу. Бајковић је покушао ластом једва изнад земље, узалуд (2:0).

       После је Звезда могла да прими и трећи, али је Симовић само уздрмао пречку.

       И после свега, а посебно пред гостовање Рена у Београду(четрвтак) сваки иоле писмен фудбалски гледалац-и не мора то да буде само звездаш- вероватно себи поставља неизбежно питање: која је права Звезда? Она која је прегазила Венспилс или, не –дај-боже, ова слаба да слабија не може бити, из Суботице? На одговор се неће дуго чекати, време лети.

       - Честитам Спартаку на сасвим заслуженој победи коју су више желели од нас. Моји играчи током свих 90 минута нису успели да уђу у утакмицу. Тркачки су скроз подбацили, стајали су далеко од играча. Мислим да могу много боље, али то је фудбал. Следећа утакмица је у четвртак, окрећемо се њој, и надам се да ћемо пружити много бољу партију и сигуран сам да моји играчи то могу. Оваквом игром, Црвена звезда не може да прође даље у Лиги Европе, али играчи су против Вентспилса показали да могу боље, да знају да играју фудбал и зато очекујем много боље издање против Француза, рекао је Просинечки.

       Суботица, 14. августа. Градски стадион. Гледалаца око 9.000.Судија: Богдановић(Краљево). Стрелци:Торбица у 26(пенал), Братић(55)

 

СПАРТАК: Алексић – Стевановић(Дјурдјевић), Оташевић, Братић, Јоксимовић - Симовић, Миланковић, Торбица(Антонић) - Пушкарић, Мирић – Деспотовић(Носковић). Црвени картон: Братић(80).
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић - Микић - Мијаиловић, Вилотић, Тошић - Ковачевић, Лазовић(Ф.Јанковић), Димитријевић- Вешовић(Ћосић), Борха, Калуђеровић(Мезенга). Црвени картон:Мијаиловић(65).

 

Извештај: Бојан Миловановић

 

Семафор(недеља)

Рад - Металац 3:0 (1:0)
Миливојевић 12', 70', Стојиљковић 90'

Спартак - Црвена звезда 2:0 (1:0)
Торбица 26'(пен), Братић 55'

Јавор - Борац 0:2 (0:1)
Дамјановић 45', Живановић 73'

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари