Зоран Мока Славнић у ФИБА Кући славних

19. ЈУНА ЋЕ ЗВАНИЧНО БИТИ ПРИМЉЕН У КУЋУ СЛАВНИХ СВЕТСКЕ КОШАРКЕ

        Зоран Славнић један је од шест играча и играчица одабраних да уђу у ФИБА Кућу славних у „класи 2013“.

       Ту су још Жан Жак Консеисао (Ангола), Ендру Гејз (Аустралија), Дејвид „Адмирал“ Робинсон (САД), Паула Гонсалвеш (Бразил) и Тереза Едвардс (САД).

       Славнић има 63 године, највећи део каријере провео је у Црвеној звезди, играо је још за Хувентуд, Шибенку, Партизан и Казерту, да би 1983. године почео тренерску каријеру.

       Био је члан најтрофејније генерације у историји југословенске кошарке, дајући допринос освајању осам медаља на великим такмичењима.

       Славнић у својој колекцији има златну медаљу са Олимпијских игара у Москви 1980. и сребрну из Монтреала 1976. године. Исти учинак остварио је на шампионатима света (злато на Филипинима 1978, сребро у Порторику 1974), док је на европским првенствима освојио три злата заредом (1973, 1975, 1977) и потом једну бронзу.

       ФИБА Кућа славних налази се у Алкобендасу, надомак Мадрида, а свечани пријем нових чланова биће уприличен у просторијама ФИБА у Женеви.

       Од њеног оснивања 2007. године, у ФИБА Кућу славних примљени су Радивој Кораћ (постхумно), Дражен Далипагић, Драган Кићановић, Владе Дивац (играчи), Александар Николић, Ранко Жеравица (тренери), Обрад Белошевић (судија), Небојша Поповић, Борислав Станковић и Радомир Шапер (функционери).

       Наредни избор на распореду је 2015. године.

       Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари