Ватерполо: Тврда утакмица Србија-Хрватска

У IV КОЛУ ЕВРОПСКОГ ПРВЕНСТВА ЗА ВАТЕРПОЛИСТЕ У БУДИМПЕШТИ, СРБИЈА ИГРА ПРОТИВ ОЛИМПИЈСКОГ ШАМПИОНА (16Ч, РТС)

Гојко Пијетловић

           Дан између изгубљеног дуела са светским прваком Мађарском и данашњег са олимпијском шампионом Хрватском (16 ч, РТС) српски ватерполисти су провели радно. Пре подне није било тренинга. После једночасовног састанка одржан је сада већ уобичајени сусрет са новинарима, а после подне се разрађивала тактика на тренингу.

           Мађари су по речима селектора Савића архивирани:

           - Ушли су у меч мотивисаније. Одиграли су одбрану да су нам искључили шутеве са пет метара. Ризиковали су са играчем мање и погодили, јер смо са бројчаном предношћу били катастрофални. Ипак то је Мађарска, светски првак, њихов амбијент.

           Како против расположених и квалитетних Хрвата?

           - Боримо се за што бољу позицију у групи. Они су се, што се планова тиче мало оклизнули ремијем са Шпанцима. Притисак је обостран. Очекујем тврду утакмицу и пре свега наш потпуно другачији приступ. Наша агресивност мора да буде на нивоу Мађара у дуелу са нама. Ако то постигнемо тешко ће неко успети да нам парира. Али, то морамо да покажемо у базену како бисмо дошли до жељеног исхода.

           Селекторов помоћник Урош Стевановић је прокоментарисао предстојећи сусрет:

           - Потребне су нам две победе да не бисмо размишљали шта ће други да ураде. Хрвати су трећи на свету, имају квалитет. Мислим да је све у нашим рукама. Победили су нас у Грчкој, али смо тада сви скривали карте. Осовину чине голман Павић, центар Добуд и одлични Сукно и Јоковић. Остали раде за њих. Мислим да немају притисак, њима је важно само да прођу у горњи дом. Пораз од Мађара нас није пореметио. Атмосфера је како треба, верујем да ћемо још више да збијемо редове и добро одиграмо меч који је важан за оба састава.

           Ни Филип Филиповић не придаје поразу од Мађара неки судбоносни значај:

           - Дуго је првенство. Већ смо били у оваквим ситуацијама и знамо како да се вратимо у игру. Имали смо лоше вече, са брзоплетим решењима у нападу, али и са добрим сегментима, тако да не морамо да паничимо. Против Хрвата нам треба оно што нисмо имали против Мађара - глава и стрпљење. Пораз је саставни део првенства, али нас то неће пореметити. Имамо победнички карактер, знамо због чега смо дошли.

           Одлично Филиповић познаје Хрвате:

           - Никада не мењају стил и када мењају играче као што су то учинили после Олимпијских игара у Лондону и Светског првенства у Барселони. Очекујем меч са пуно контакта, бројним искључењима. Сада смо ми на потезу и имам веру у овај састав.

           Три одлична дана је имао у Будимпешти Гојко Пијетловић. И поред пораза од Мађара био је наш најбољи играч:

           - Надам се да ћу наставити са таквим партијама а да ће екипа да побеђује. Голман је ту да подиже морал, диже екипу. Задовољан сам како је одбрана деловала против Мађара, али има простора да се поправи још више. У дуелу са Хрватима ће све бити неизвесно, али мислим да смо ближи успеху. Због ремија са Шпанијом, њихово оптерећење је веће. Нама победа доноси највероватније друго место.

           Мађари величају свог голмана Декера као јунака победе:

           - Да, бранио је доста добро, али и ми смо му помогли у томе. Они често мењају голмане током турнира и овога пута је то дало резултат.

           Николу Рађена данас очекује један у низу великих дуела са старим ривалом Добудом:

           - „Ратујемо” још из јуниорских дана. Анализирали смо Мађаре, видели грешке. Остаје да их исправимо, а да оне добре ствари поправимо. Најважније је да сами контролишемо ситуацију. Било би сјајно да добијемо и Хрвате и Шпанце и као други одемо у четвртфинале. Имамо времена за консолидацију, улазак у наш ритам.

           Србија ће против Хрвата играти у комплетном саставу, Андрија Прлаиновић није због црвеног картона у дуелу са Мађарском кажњен утакмицом неиграња. Исто важи и за Мађара Хараија, који је обострано искључен са Прлаиновићем.

           Политика
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари