У Херином храму упаљен олимпијски пламен и кренуо према Сочију

ИСТОВРЕМЕНО СУ УПАЉЕНА И СПЕЦИЈАЛНА КАНДИЛА - ЗА СЛУЧАЈ ДА СЕ ОЛИМПИЈСКА БАКЉА УПАЛИ

  • Церемонија у Олимпији – по традицији – обављена је унутар остатака храма богиње Хери где су, у осмом веку пре нове ере, почела старогрчка олимпијска надметања, а улогу врховне свештенице одиграла је грчка глумица Ино Менегаки
  • Штафета је потом донета до стадиона Олимпије. Њен први носилац постао је грчки алпски смучар Јанис Антониу.Он је бакљу предао руском хокејашу Александру Овечкину
  • Бакља ће специјалним авионом бити довезена у Москву. Тада ће и започети њен пут кроз Русију који че трајати пуна 123 дана, а у Сочи ће стићи 7. фебруара – на дан отварања Зимске Олимпијаде
  • Председник организационог комитета „Сочи-2014” Дмитриј Чернишенко рекао је у Олимпији: „Одавде ће почети епски пут олимпијског пламена који ће заувек изменити Русију. Овај пламен ће бити спуштен на дно Бајкала, најдубљег језера на свету, биће подигнут на највиши планински врх Европе и чак стићи у космос, до Међународне космичке станице”

         ОЛИМПИЈСКА бакља Зимске Олимпијаде у Сочију 2014. упаљена је данас у древној Олимпији, чиме је су створени предуслови за старт најдуже штафете у историји ЗОИ.

         Церемонија у Олимпији – по традицији – обављена је унутар остатака храма богиње Хери где су, у осмом веку пре нове ере, почела старогрчка олимпијска надметања.

         Улогу врховне свештенице одиграла је грчка глумица Ино Менегаки. Она је – такође по традицији – олимпијски пламен упалила у жижу сведеним сунчевим зрацима.

         У њеној пратњи је било 20 грчких глумица које су такође играле улогу свештеница Хериног храма.

         Овакав начин паљења олимпијског пламена – без икакве вештачке ватре – сматра се обавезним и сматра се „сагласношћу богова и природе да се Олимпијске игре могу одржати”.

         Овога пута је природа била наклоњена организаторима јер је дан био сунчан, па се пламен појавио већ неколико секунди након што је прва олимпијска бакља била принета конкавном округлом огледалу.

         Истовремено су била упаљена и специјална кандила – за случај да се олимпијска бакља угаси.

         Штафета је потом донета до стадиона Олимпије. Њен први носилац постао је грчки алпски смучар Јанис Антониу.

         Он је бакљу предао руском хокејашу Александру Овечкину.

         Међу носиоцима бакље преко територије Грчке биће њени најбољи спортисти – олимпијски шампион у гимнастици Јоанис Мелисанидис, освајач сребрне олимпијске медаље скакач увис Ники Бакојани и бронзани олимпијац Георгиос Рубанис.

         Кроз Грчку ће бакљу носити и група средњошколаца из руске републике Јакутије.

         Русима ће бакљу – на стадиону „Панатинаикос” – 5. октобра предати клизач Панајотис Маркизос.

         Бакља ће следећег дана специјалним авионом бити довезена у Москву. Тада ће и започети њен пут кроз Русију.

         Биће ношена пуна 123 дана, а у Сочи ће стићи 7. фебруара – на дан отварања Зимске Олипијаде.

         Паљењу бакље присуствовао је председник организационог комитета „Сочи-2014” Дмитриј Чернишенко. Он је у Олимпији рекао:

         „Нема веће привилегије него налазити се овде – на земљи духовне постојбине олимпијског покрета, па још и примити олипијски пламен као његов најзначајнији симбол. Када је Сочи пре девет година добио организацију зимске Олимпијаде – то је за нас био тријумф основних вредности олимпизма – пријатељства, спортског мајсторства и међусобног уважавања. За нас у Русији то је значило и општи позив на човечност, пријатељство и братство”.

         Чернишенко је – закључујући своје обраћање у Олимпији – нагласио: „Одавде ће почети епски пут олимпијског пламена који ће заувек изменити Русију. Овај пламен ће бити спуштен на дно Бајкала, најдубљег језера на свету, бити подигнут на највиши планински врх Европе и чак стићи у космос, до Међународне космичке станице. Али, где год био – он ће у наша срца и наше домове унети дух олимпизма. Ојачаће и пријатељско разумевање међу народима света за добро целог човечанства. Зато је за нас велика част да данас преузмемо овај олимпијски пламен. Обећавам да ћемо га носити са поносом и достојанством”.

         Шеф МОК Томах Бах у Олимпији је рекао да је уверен да Зимска Олимпијада у Сочију бити изванредно организована:

         „Овде, у Олимпији, грчки народ је пре више од две хиљаде година мирно прослављао своје јединство, упркос конфликтима који су унутар њега повремено избијали. Пјер де Кубертен, чије срце је сахрањено овде у Олимпији, поново је нашој цивилизацији, након миленијум и по, вратио тај јединствени дар. Он је идеји Олимпијских игара удахнуо нови живот.”

         Бах је нагласио да се у Олимпији „најбоље осећа дисање историје културе”. „Данас наши руски партнери и пријатељи – додао је - играју изузетно важну улогу у тој одговорној мисији. Уверен сам да ће они нама, аи целом свету, показати величанствене игре које ћемо зато чекати са нестрпљењем. Зато сам радостан што овде могу да поздравим почасног председника МОК Виталија Смирнова, наше руске пријатеље из МОК Шамиља Тарпишћева и Александра Жукова, градоначелника Сочија Анатолија Пахомова и председника организационог комитета „Сочи-2014” Дмитрија Чернишенка”.

         (Итар-ТАСС – Факти)

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари