Сутра би ОКС требало да бира председника…

ОДЛАГАЊЕ ТРАЖЕ ФСС, КСС, ОСС, АСС, ССС И ПАРАОЛИМПИЈСКИ КОМИТЕТ, ПОТРЕБНА 33 ДЕЛЕГАТА

Иван Тодоров

        ИВАН Тодоров, једини кандидат за председника Олимпијског комитета Србије, до пре пет дана имао је отворен пут ка овој функцији. Али то је било до пре пет дана. Тада је неколико великих спортских савеза, предвођених Фудбалским савезом Србије, покренуло иницијативу да се одложи за сутра заказана Изборна скупштина ОКС. Нови предложени термин је 15. фебруар, а шта ће бити, остаје да се види. Пред спортском и олимпијском Србијом су неизвесна 24 сата.

        Званично, на папиру још нема противкандидата, али незванично се сазнаје да је то кошаркашки тренер Божидар Маљковић, који је, према важећем Статуту ОКС, имао недавно неадекватну кандидатуру (номиновао га је само Атлетски савез Србије, уместо најмање пет), али није испунио ни мноштво ригорозних услова.

        Фудбалски савез Србије је покренуо иницијативу да се стопирају сутрашњи избори, а уз ФСС су стали Спортски савез Србије, Кошаркашки, Атлетски и Одбојкашки савез, као и Параолимпијски комитет Србије.

        Уз њих, одлагање траже и Бадминтон, Бициклистички, Веслачки, Једриличарски, Кајакашки, Клизачки, Рвачки, Рукометни, Дизање тегова, Триатлон, Стрељачки, Тениски, Теквондо...савези.

        Остаје да се види да ли ће иницијатива ФСС имати ефекта, пошто се Изборна комисија ОКС недавно огласила званичним дописом из Лозане у којој МОК апелује да се све изборне радње обаве у законским роковима и да се притом стриктно поштују Статут ОКС и Повеља МОК.

        Иван Тодоров је једини актуелни кандидат, заказао је за сутра у 11.00 у хотелу „Зира“ Изборну скупштину и сада остаје да се види да ли ће се на њој појавити делегати који ће бити довољни за кворум и да ли ће на јавном гласању имати подршку половине присутних.

ПОТРЕБНА 33 ДЕЛЕГАТА

        СКУПШТИНА Олимпијског комитета Србије броји 65 делегата. За неопходан кворум је потребно присуство 33 делегата, а затим да 51 одсто присутних изгласа кандидата за председника. Скупштину ОКС чине: по један представник савеза олимпијских спортова, два представника ССС, спортисти учесници ОИ, два члана Спортске комисије ОКС, редовни и почасни чланови МОК, као и чланови Спортске комисије МОК, представник Удружења олимпијаца Србије, представник Параолимпијског комитета Србије, представник Удружења за медицину спорта Србије, представник Савеза тренера Србије.

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари