Српске селекције предводе Иван Иванишевић и Hаташа Бојковић

МИНИСТАР АЛИСА МАРИЋ ПРЕДАЛА ЗАСТАВУ ШАХОВСКОЈ ОЛИМПИЈСКОЈ РЕПРЕЗЕНТАЦИЈИ ПРЕД ПОЛАЗАК ЗА ИСТАНБУЛ

Марић и Ћетковић

  • Тешко је говорити о пласману, ми смо по рејтингу 20-ти од 160 земаља и ако успемо да се пласирамо међу десет биће то одличан резултат. Међтим, када дођеш у ситуацију да се бориш за улазак у сам врх, тада се отварају шансе и за поход на медаље и одлучју нијансе - рекао први играч мушке селекције Иван Иванишевић
  • Наташа Бојковић: Веома је важно да правилно распоредимо снаге, да нам се не догоди као у Дрездену пре четри године када смо у последња три кола испустиле веома висок пласман

        МИНИСТАР за омладину и спорт Србије Алиса Марић уручила је директору шаховске репрезентације Србије Обрену Ћетковићу заставу коју ће понети представници наше земље на 40.  Олимпијаду чији је домаћин Истанбул од 27. августа до 10. септембра.

        Свечаности у Министарству омладине и спорта Сбрије присуствовали су чланови сениорске мушке и женске репрезентације, стручни штабови  и руководство ШС Србије, као и јуниорски тим који ће учествовати на омладинској шаховској Олимпијади такође у Истанбулу од 26. августа до 6. септембра.

        - Оно што су олимпијске игре за остале спортисте то су ове Олимпијаде за шахисте - истакала је у поздравној речи Алиса Марић, наш прослављени шаховски велемајстор.- У Истанбулу се очекује око 160 репрезентција и тешко је говорити о прогнозама и очекивањима.  Шаховска игра напредује, развија се, долазе нови играчи и стварају се нове, јаке репрезентације. Сигурна сам да су се селектори потрудили, да се наши олимпијци добро припремили и да ће дати све од себе.

        На пријему се захвалио председник Шаховског савеза Србије Миодраг Вукотић.

        Иван Иванишевић, члан мушке шаховске олимпијске селекције је рекао:

        - Нама овакав леп испраћај, на чему се захваљујемо министру Алиси Марић, много значи. Таква нам подршка даје подстрек  и сигуран сам да ћемо дати све од себе. Тешко је говорити о пласману, ми смо по рејтингу 20-ти од 160 земаља и ако успемо да се пласирамо међу десет биће то одличан резултат. Међтим, када дођеш у ситуацију да се бориш за улазак у сам врх, тада се отварају шансе и за поход на медаље и одлучју нијансе.

        Наташа Бојковић је нагласила да је за шахисткиње отежавајућа околност што нема и у Србији јаких женских турнира:

        - Окупиле смо се у Врњачкој Бањи шест дана више да бисмо биле заједно, али је то прекратко за неке студиозније припреме. На Олимпијади од изражаја долази рад који је сваки члан репрезентације уложио пре таквих окупљања, али на жалост, веома мали број шахисткиња добија прилику да игра на квалитетним турнирима. Имамо драгоцену помоћ од селектора и тренера Игора Миладиновића. Веома је важно да правилно распоредимо снаге, да нам се не догоди као у Дрездену пре четри године када смо у последња три кола испустиле веома висок пласман.

        Селектор мушке репрезентације Бошко Абрамовић повешће у Истанбу ове играче (распоред по таблама): 1. Иван Иванишевић 2. Роберт Маркуш 3. Милош Перуновић 4. Никола Седлак 5. Душан Поповић.

        Игор Миладиновић селектор сениорки одлучио се за ове играчице (распоред по таблама): 1. Наташа Бојковић 2. Марија Манакова 3. Анђелија Стојановић 4. Марија Ракић и 5. Ана Бандераћ.

        Јуниорска мушка репрезентација у Истанбулу ће играти у саставу: Новак Чабаркапа, Гојко Вучинић, Душан Радовановић, Филип Кумић и Павле Димић.

        На 39. Олимпијади 2010. у Ханти Мансијску, мушка репрезнтација Србије била је 33. у конкуренцији 149 репрезентација, а славила је Украјина испред Русије и Израела.

        На женској шаховској Олимпијади 2010. Србија је била 26.  у конкуренцији 115 тимова. Победиле су Рускиње испред Кинескиња и селекције Грузије.

        На Олимпијади у Дрездену 2008. женска екипа Србије је била седма, а мушка  25.

        Шахисткиње су последњу медаљу, и то бронзану, освојиле 1988. а шахисти сребрну 1974.

        Истанбул је у 21. веку други пут домаћин Олимпијаде. Био је организатор и 2000. године.

        (Инфо центар)

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари