Рукомет: Србија ипак на првенству у Катару?

БЕХРЕИН И УАЕ ОДУСТАЛИ, УКОЛИКО СЕ ЗАМЕНЕ БУДУ ТРАЖИЛЕ

НА ОСНОВУ СВЕТСКОГ РЕНКИНГА - „ОРЛОВИ” ПРВИ НА ЛИСТИ

        Немци су на мала врата отишли у Катар, а то ће да пође за руком још некоме. Како преноси Ахрам Спорт, Бахреин и Уједињени Арапски Емирати одустали су од учешћа на Светском првенству у Катару! Бахреинци су ову вест потврдили IHF... Међу кандидатима за замену налази се и Србија!

        Као разлог неодласка на СП ове две селекције наводе чињенице да нису добиле „зелено светло” од власти да могу да путују у Катар. Проблем је у томе што се између Катара и осталих земаља Персијског полуострва води политички спор, па тако селекције које су обезбедиле визу за СП, не желе да учествују.

        По свему судећи, замене ће да се траже у Европи. Наиме, поред Јужне Кореје, која је била пета на Азијским играма, следећа најбоље рангирана селекција која није у сукобу са Катаром је деветопласирани Јапан.

        После одустајања Аустралије, уместо које је „вајлд карта” послата Немцима, бунили су се Исланђани. Неко би рекао с правом, неко не. Тек, тада је у обзир узета светска рнаг листа, на којој су „панцери” први. И нама би овај критеријум ишао на руку. Србија је четврта на ранг листи IHF, или прва после оних који су већ обезбедили учешће на СП. Истина, делимо место са Мађарима, али они су нам се придружили. Ми смо староседеоци. Ако се тражи само један путник, уместо Бахреина, ето нас у Катару.

        Када је у питању пласман са последњег Светског првенства у питању, испред Србије, која је била десетопласирана, једина селекција која није изборила учешће на светској смотри је Мађарска. У том случају, Србија би, само уколико се испостави да су и Емирати одустали, била у Катару.

        - Не радујем се што неко неће играти на првенству, јер то треба да је спортска ствар, такмичарска, изборена на терену. Међутим, ако је већ тако, наравно да ћемо да пратимо и покушаћемо да ми будемо ти који ће да добију шансу. Можда је спортско решење и нешто попут олимпијских квалификација, неки брзи, квалификациони турнир. Ако су неки други облици одлучивања, аплеујемо да то буде ранг листа IHF - јасно је, за „Спорт” рекао први човек РСС, Велимир Марјановић.

        То би нам највише ишло на руку, с обзиром на то да смо „први на листи чекања”.

        - Ту се види ко су највеће силе светског рукомета - Немачка, Данска, Русија, Србија. Видећемо. Пратићемо ситуацију - закључује Марјановић.

        Путника за Катар IHF ће да тражи на састанку, 21. новембра. У овом тренутку, ако је на Европи да да последњег путника, одлучиваће се између Србије и Мађарске...

        Вечерње новости
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари