Отворене Параолимпијске игре у Сочију

УЧЕСТВУЈЕ 575 СПОРТИСТА ИЗ 45 ЗЕМАЉА КОЈЕ ЋЕ СЕ БОРИТИ ЗА 72 КОМПЛЕТА МЕДАЉА У ПЕТ СПОРТОВА

  • Руски лидер Владимир Путин је Игре прогласио отвореним у 21.37 по локалном времену, а заклетву је - у име свих учесника - положио руски параолимпијац Валериј Редкозубов
  • Пре тога је председник Међународног Параолимпијског комитета сер Филип Крејвен на руском изговорио: „Добро дошли у Сочи. Ово што гледате овде – промениће вас за цео живот”

         У СОЧИЈУ су отворене и Зимске параолимпијске игре. 

         Церемонија добродошлице традиционално је почела подизањем заставе домаћина Игара, а затим и застава свих 45 земаља које учествовују на Параолимпијским играма.

         У церемонији су учествовали представници националних параолимпијских комитета, као и градоначелници и заменици градоначелника параолимпијских села.

         Церемонија је завршена у 22.09 по локалном времену када су Сергеј Шилов и Ољесја Владикина запалили параолимпијски пламен. Било је то – као и приликом отварања зимске Олимпијаде – уз звуке Пете симфоније Чајковског.

         Олимпијски пламен ие на стадион „Фишт” стигао у 22.04. Претходно су сви учесници церемоније и милиони тв-гледалаца широм света имали прилику да посматрају величанствени ватромет.

          У име свих учесника, заклетву је положио руски параолимпијац Валериј Редкозубов који је у свечаном дефилеу репрезентација прфедводио свој тим.

          Руски лидер Владимир Путин је Игре прогласио отвореним у 21.37.

         Пре тога је председник Међународног Параолимпијског комитета сер Филип Крејвен на руском изговорио: „Добро дошли у Сочи. Дошло је време да уклонимо баријере у свести људи. Ово што гледате овде – промениће вас за цео живот”.

         Зимске параолимпијске игре потрајаће до 16. марта.

         На њима ће учестовати око 575 спортиста из 45 земаља, који ће се борити за 72 комплета медаља у пет спортова – алпском скијању, бијатлону, скијашком трчању, хокеју на санкама и карлингу у колицима.

         Такође, први пут у историји Параолимпијског покрета у Сочију ће бити одржана такмичења у сноуборду.

         „Игре су срушиле постојеће стереотипе и настављају да доказују да је истинска снага човека у карактеру који је способан да савлада било које потешкоће и искушења” – изјавио је Путин за руске и стране медије пред старт Параолимпијаде.

         Он рачуна на то да ће Параолимпијада у Сочију подсећати државне функционере свих нивоа на потребу да се брину о инвалидима, да стварају средину без препрека.

         Путин је у интервјуу за руске телевизије рекао да има „најозбиљнија очекивања” од предстојеће Параолимпијаде.

         „Публика параолимпијских игара значајно се проширила последњих година. За нас је важно да људи то виде – неограничене могућности наших спортиста с ограниченим могућностима. То васпитава друштво на потребан начин. То подстиче административне структуре свих нивоа да стварају средину без препрека. Не само у спорту, већ свуда. Подсећа на постојеће проблеме”.

         На Параолимпијским играма ради више од 8.000 волонтера, саопштено је из Организационог комитета „Сочи 2014”.

         Међу добровољцима је и 400 странаца из 60 земаља и неколико десетина људи с инвалидитетом.

         Телевизије ће преносити Параолимпијске игре у Сочију у трајању од 180 сати.

         Руске и међународне телевизијске компаније с великим искуством у раду на тако великим пројектима обезбедиће квалитетну слику, која ће омогућити десетинама милиона гледалаца у целом свету да буду ближе Играма” – сматра председник Организационог комитета Дмитриј Чернишенко.

         Право преноса откупило је 45 ТВ и радио станица из више од 40 земаља света,што је рекорд параолимпијских игара.

 

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари