Новак Ђоковић српски барјактар у Лондону

ОДЛУКА ПРЕДСЕДНИШТВА ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ

  • Србија ће на лондонској Олимпијади имати 115 у 15 спортова, три екипна и 12 појединачних - највећи број такмичара од враћања државности 2006. године

         СРПСКУ заставу на свачаном отварању Олимпијских игара у Лондону 27. јула носиће српски тенисер Новак Ђоковић, одлучено је седници Председништва Олимпијског комитета Србије.

         Председник Спортске комисије ОКС Никола Куљача је истакао да су Ђоковића предложили национали савези олимпијских спортова. Новак Ђоковић има бронзану медаљу из Пекинга 2008, освојио је Дејвис куп, пет грен-слем титула и у 2011. је проглашен за најбољег спортисту света.

         Чланови Председништва ОКС једногласно су усвојили предлог да Ђоковић носи заставу Србије у свечаном дефилеу.

         На Олимпијским играма у Пекингу 2008. заставу Србије носила је Јасна Шекарић (стрељаштво) која ће у Лондону учествати седми пут на олимпијским играма (1988 - 2012).

         Шеф мисије за Олимпијске игре у Лондону проф. др Бранислав Јевтић информисао је да је коначан број чланова екипе у Лондону 115 у 15 спортова, три екипна и 12 појединачних (атлетика, бокс, рвање, пливање, теквондо, стрељаштво, ватерполо - мушкарци, одбојка - мушкарци и жене, тенис, стони тенис, веслање, кајак кану, бициклизам, рукомет - мушкарци и џудо).

         Организационом комитету Олимпијских игара достављена је коначна поименична пријава, са напоменом да екипни спортови имају могућност да коначне спискове са евенуталним изменама доставе до 18. јула. 

        Ово је најбројнија мисија Србије на ОИ од враћања државности 2006. године.

         У Пекингу 2008. су учествовала 92 такмичара и такмичарке у 11 спортова. Најбројнија икад мисија била је у Москви 1980. са 164 спортисте у 17 спортова, потом у Селу 1988. са 155 спортиста у 17 спортова и у Лос Анђелесу 1984. са 140 учесника у 16 спортова. Троцифрен број учесника имали смо у Минхену 1972. - 128 у 15 спортова, Риму 1960. - 120 у 14 спортова  и у Сиднеју 2000. - 111 и 14 спротова. Прво учешће спортиста Србије било је 1912. у Стокхолму (двојица атлетичара).  У Лос Анђелесу 1932. учествавао је само један атлетичар.

         Професор др Јевтић је напоменуо и да су у току здравствени прегледи олимпијаца, да се обављају антидопинг тестови и да за сада не постоји ни један лош резултат.

         Комисија за програмска питања Председништва ОКС је предложила да се за стипендије Међународног олимпијског комитета (МОК) за Зимске олимпијске игре у Сочију, по притеритету остварених резултата кандидују следећи спортисти: Невена Игњатовић (алпско скијање), Миланко Петровић (биатлон), Вук Рађеновић (пилот у бобу четвороседу и двоседу), Белма Шмрковић и Рејхан Шмрковић (нордијско трчање), Страхиња Станишић (алпско скијање), Нина Мицић (сноу борд), Дамир Растић (биатлон), Андрија Вуковић и Марко Стевовић (алпско скијање).

         Председништво ОКС је подржало Рукометни савез Србије који је прихватио организацију Европског првенства за жене у Србији у децембру 2012.

         Бранимир Васић

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари