Најлепша атлетичарка света долази у Београд

БИЋЕ ТО НОВИ СУДАР ДВЕЈУ ВЕЛИКИХ РИВАЛКИ ОД НАЈМЛАЂИХ ДАНА, НАШЕ ИВАНЕ И ДАРЈЕ

        Дарја Клишина долази у Арену на мегдан Ивани Шпановић, биће то нови судар двеју великих ривалки од најмлађих дана, прво на на Међународном митингу у дворани на Бањици 18. фебруара, потом на Европском првенству у Комбанк арени од 3. до 5. марта

        Дарја Клишина трећи пут међу Србима! Како „Журнал” ексклузивно сазнаје из извора блиских једној од најбољих скакачица удаљ на свету, Рускиња ће се такмичити и на Међународном митингу у дворани на Бањици 18. фебруара и на Првенству Европе у „Комбанк арени“ од 3. до 5. марта.

        Биће то нови судар двеју великих ривалки од најмлађих дана, наше Иване и Дарје. Клишина је пре 12 дана, 15. јануара напунила 26 година.

        Наша ведета је рођена 10. маја 1990. Две вршњакиње су талентом за скок удаљ, појачаним јединственом лепотом, просто биле предодређене за највећу сцену, а њихови двобоји су по правилу скретали велику пажњу.

        Све је практично почело баш у Београду, 27. јула 2007. на Ејофу. Победила је Дарја са 6,43m испред Иване са 6,20m.

        Само 12 дана пре тога први пут су се судариле у каријери на Првенству света за млађе јуниорке у Острави, где је Рускиња била такође боља 6,47:6,41.

        Ивана је већ потом прешла у Нови Сад из Зрењанина. У Српској Атини одржано је Првенство Европе за јуниоре. Финале у скоку удаљ било је 24. јула. 2009.

        Остварила је Ивана српски рекорд за овај узраст од изванредних 6,71m, али је поставши вицешампионка континента, завршила такмичење у сузама, јер је Дарја била успешнија - 6,80m.

        Болан пораз пред домаћом публиком Ивана је узвратила Клишиној у правом тренутку на правом месту, Првенству света у Москви.

        Ивана је наплатила београдски и новосадски дуг с каматом, с обзиром да су биле сениорке, а те медаље се пре свега рачунају.

        Летела је опет Српкиња до националног рекорда - 6,82m и освојила треће место, прву медаљу за нашу земљу на шампионатима глобуса на отвореном. Велика ривалка је била седма са 6,76m. Тада се све преокренуло у Иванину корист.

        Тако ће бити, уверени смо, и овога пута. Истина, само једном, јер се најбоља српска спортисткиња неће појавити на Међународном митингу у Београду 18. фебруара, где ће једна од највећих, ако не и највећа звезда бити баш „красавица Дарја“.

        Једина даљашица свих времена с непрекидним низом освајања медаља с највећих такмичења током четири сезоне, наша Ивана и њен тренер Горан Обрадовић, одлучили су дефинитивно да се не појаве на споменутом догађају, јер је подлога у нашој јединој атлетској дворани од бетона.

        Она захтева потпуно другачији начин трчања залета у односу на оно што их очекује на Шампионату Старог континента две недеље касније, где су у основи даске.

        Зато ће Шпановићева стартовати 11. фебруара у Берлину, на можда најјачем митингу бар за скакачице удаљ током зиме, јер је тамо тартан изливен преко дасака.

        После ће, 25. фебруара, на Првенство Балкана у дворани. Тада ће већ бити потпуно завршена борилишта у „Комбанк арени” па ће свим учесницима Првенства Европе (рачунајући и организаторе, судије и остало особље, не само такмичаре), бити последња и генерална проба за највећи спортски и атлетски догађај ове зиме.

        А онда - атлетска бајка о судару словенских лепотица се наставља...

На отвореном 18:8 за Шпановићеву

        Од 2007. године Ивана Шпановић и Дарја Клишина учествовале су на 26 истих такмичења. Последње је било 1. септембра 2016. у финалу Дијамантске лиге у Цириху где је наша примадона заокружила апсолутни тријумф у највећем каравану краљице спортова. Ивана је победила 18 пута, а Дарја осам.

        Најважније да је у сениорској конкуренцији апсолутна предност Иванина. Тако је од 2013. године од Рускиње изгубила само једном и то на пласман - на митингу Дијамантске лиге Бислет гејмс 2014. скочиле су идентичних 6,67m, али је на основу другог успешнијег скока Дарја била боља.

Наплата дуга и у дворани

        Ивана ће ка одбрани титуле првакиње Европе у дворани из Прага 2017. и новом слушању Боже правде ићи јурећи што веће даљине, новим рекордом државе под кровом који је од СП у Портланду прошле године 7,07m. У том обрачуну са самом собом и даљинама, Дарја ће бити једна од оних које ће јој смо помоћи да буде што боља, али тешко, много тешко да би ико на планети могао да победи нашу „лавицу“ пред пуном Ареном.

        Иначе, под кровом су се судариле само три пута и Дарја води 2:1. Последњи дуел 2014. у Сопоту (Пољска) на Првенству света припао је Ивани. Била је трећа са 6,77m, а Дарја седма са 6,51m. Дакле, дошло је време за наплату дуга и у сали...

        Спортски журнал
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари