МОК и званично оптужио Вишацког за препродају карата за ОИ у Лондону

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАР ОЛИМПИЈСКОГ КОМИТЕТА СРБИЈЕ

ПОМИЊАО СЕ ЈОШ ПРЕ НЕКОЛИКО МЕСЕЦИ КАО ЈЕДАН ОД УМЕШАНИХ

        МЕЂУНАРОДНИ олимпијски комитет затражио је оштре казне за званичнике који су учествовали у препродаји карата за Игре у Лондону, а међу њима је и Ђорђе Вишацки.

       Генерални секретар Олимпијског комитета Србије помињао се још пре неколико месеци као један од умешаних кад су се појавиле прве информације да су високи званичници појединих комитета продавали карте на црном тржишту. 

       „После узимања у обзир свих доказа и његових запажања, Етичка комисија доноси закључак да је тиме што је пристао да дискутује о неовлашћеној продаји карата господин Ђорђе Вишацки прекршио кодекс понашања Међународног олимпијског комитета и Споразум о продаји карата, и посебно своју обавезу да надгледа овлашћеног продавца карата, иако је његово понашање можда само последица мањка опреза“, пише у саопштењу Етичке комисије Међународног олимпијског комитета. 

       Међународни олимпијски комитет, иначе, нема овлашћења да кажњава званичнике, већ то могу да учине једино национални комитети. 

       Иако је у среду објављено да је шест званичника оптужено да је начинило неповратну штету Олимпијским играма, њихова имена у првим тренуцима нису поменута. Ипак, водећи светски медији су још тог дана објавили цео списак на којем се налази и Вишацки. 

       Поред Вишацког, на црној листи су и први човек и генерални секретар Олимпијског комитета Малте Лино Фаруђа и Џо Касар, генерални секретар комитета Литваније Вијатуас Зубернис и директор маркетинга Олимпијског комитета Грчке Николе Аврамидоу. 

       Још раније, истрага је открила да је први човек грчког спорта Грчке Спирос Капралос препродавао карте да би дошао до више новца за своје спортисте. 

       Олимпијски комитет Србије последњих дана није много коментарисао закључке Извршног одбора Међународног олимпијског комитета.

Категорије: 

Слични садржаји

Коментари