Маљковић: Спасите женски спорт и кошарку!

„МОРАМ ДА АПЕЛУЈЕМ НА ЧЕЛНИКЕ ОВЕ ДРЖАВЕ ДА НАМ КАЖУ ШТА СЕ ДЕШАВА СА ЖЕНСКИМ СПОРТОМ И КОШАРКОМ“, РЕКЛА ПО ПОВРАТКУ СА ЕП

Марина Маљковић

          Селекторка женске кошаркашке репрезентације Марина Маљковић апеловала је после повртака са Европског првенства из Француксе да се реши питање женског спорта и женске кошарке, рекавши да је пројекат клуба Партизан „пропао“ и да су она и шест кошаркашица остале на улици.

         „Нисам хтела о овоме раније да говорим, да уносим немир, али сада морам као селектор државног тима и тренер једног од највећих клубова. Пројекат Партизана као мини репрезентације је пропао. Шест кошаркашица и ја смо на остале улици. Морам да апелујем на челнике ове државе да нам кажу шта се дешава са женским спортом и коосарком. Ако је мртва, нека кажу где је, да је сахранимо. Не настављамо даље. Не могу да правим планове за Турску (Светско првенство), јер не знам каква је будућност“, рекла је Маљковићева бројним новинарима на аеродрому Никола Тесла у Београду.

         Кошаркашице су на Европском првенству освојиле четврто место, пошто су у мечу за бронзану медаљу поражене од Турске. То је велики успех тима које је на шампионат испраћен као потпуни аутсајдер. Тим резултатом Србија се пласирала на Мундијал у Турску наредне године, као и на следеће Европско првенство.

         „Немам одговор (какви су даљи планови). Врло отворено молим челнике наше државе да добијем одговор на питање шта ће да чине са женском кошарком. Није само Партизан у питању. Јако је тешка ситуација у српским клубовима. Због свега тога, ја морам, нажалост или на срећу да говорим о тим стварима“, рекла је Маљковићева.

         Пре овог апела селекторке, кошаркашице је на аеродрому дочекало неколико дестина навијача, као и породица и пријатељи.

         Селекторка је казала да је постигнут велики успех и захвалила се на подршци.

         „Огромно хвала свим играчицама, не бих никога издвајала. Осећале смо подршку. Хвала и медијима што сте нам правили велики ветар у леђа.

         Тек када смо гледале финале, помислили смо Вау, са ким смо ми играли. Ово је највећи успех од 1991. када је (центар) Сара Крњић учила да хода“, казала је Маљковићева.

         „Ја разумем да је просечан Србин, који не прати женску кошарку, а који је почео да нас гледа када смо заређали добре резултате, разочаран што нимо узеле медаљу. Ја то потпуно разумем, али ако неко осећа разочарење због тога, верујте да је то овај тим. Пуни смо емоција и толико тога имамо да кажемо, а јавност треба да схвати колико смо тежак пут прешле. Највећа срећа нам је имиџ који је овај тим створио. Пуно нам је срце кад нас зову колеге селектори из млађих категорија и кажу да су им наши наступи инспирација“, додала је она.

         Капитен репрезентације Милица Дабовић развила је на столу испред себе заставу Србије и говорила је са много емоција уз подршку остатка екипе.

         „Не бих могла да причам... мало ми је убрзано срце“, застала је Дабовићева, на шта је њена сестра Ана викнула „подршка“, после чега је екипа аплаудирала свом капитену.

         „Постигли смо огроман успех, огроман за све нас, али смо то постиги својим радом. Иза нас су екипе као што су Црна Гора, Русија, Белорусија, Чешка... Пред полазак сам обећала да ћемо дати све од себе, што смо и урадили. Хвала на подршци и навијачима из разних република. Много нам је то значило“, казала је Дабовићева.

         „Хвала свим девојкама. Пресрећна сам што сам са њима све делила претходна два месеца, не жалимо за медаљом, јер на грешкама се учи. Ово је екипа пред којом је будућност“, додала је она.

         Председник Кошаркашког савеза Србије (КСС) Драган Ђилас такође је оценио да је ово велики успех који је постигнут без натурализованих играчица. Он је и открио да ће Савез финансијски наградити екипу.

         „Драго ми је што је успео овај пројекат који смо почели пре две године. Хвала свима на подршци. Ово је велики успех, ми смо били једина екипа у четири најбоље која је играла без натурализованих из егзотичних подручја. Предложићу Управном одбору КСС-а да играчице награди са 60.000 евра“, рекао је Ђилас.

         Изјаву Ђиласа кошаркашице су поздравиле великим аплаузом.

         Мондо
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари