Краљица спортова опет популарна у Србији

БРОЈ УЧЕСНИКА НА ПРВЕНСТВУ ЗА ОСНОВЦЕ И СРЕДЊОШКОЛЦЕ БЕОГРАДА ПОВЕЋАН ЗА ЧАК 20 ОДСТО

       У организацији Спортског савеза Београда одржано је школско првенство Београда за основце и средњошколце уз учешће чак 1.033 такмичара из 169 школа.

       Ученици београдских основних и средњих школа такмичили су се у три категорије (5. и 6. разреди, 7. и 8. разреди и средње) у обе конкуренције на стадиону „Рајко Митић“.

      Надметали су се у скоковима увис и удаљ, бацању кугле, тркама на 100, 300, 400, 600, 800 и 1000 метара, као и у штафетама 4x100m. Признања су додељена у појединачној и екипној конкуренцији.

      Промотери школског шампионата Београда у атлетици били су Слободан Поповић, селектор наше репрезентације, Слободан Бранковић, директор Атлетског савеза Србије и Драгутин Топић, наш прослављени скакач увис.

      Легенде наше атлетике најуспешнијим школама и такмичарима доделили су медаље и пехаре не скривајући своје одушевљење оним што су имали прилике да виде на нашем највећем стадиону.

      „Заиста лепа слика Све похвале људима из Спортског савеза Београда на одличној организацији. Када сам долазио на стадион ,Рајко Митић’ присетио сам се половине седамдесетих година прошлог века када сам и ја учествовао на школским такмичењима. Она су веома важна јер представљају базу за све спортове па тако и атлетике. И ја сам својевремено био школски првак Београда, потом Србије , а онда сам стигао и до титуле студентског првака света. Надам се да ће и међу овим девојчицама и дечацима бити неки будући шампион“, рекао је Слободан Поповић.

      И Драгутин Топић је један од оних који је својевремено побеђивао на школском шампионату Београда. Ово такмичење из тог разлога има посебно место у његовом срцу.

      „Фантастична манифестација. Морам да признам да је мени ово такмичење некако најдраже, јер предодредило мој живот. Игром случаја сам се пре 30 и кусур година пријавио за такмичење у скоку увис, професор физичког ми је веровао, победио сам и тако је практично почела моја атлетска каријера. Ово је заиста феноменално за мене јер сам видео много талентованих школараца који не тренирају ниједан спорт, а делују као небрушени дијаманти. Сигуран сам да су и бројни људи из атлетских клубова које сам срео овде све то препознали и да ћемо у будућности да се радујемо новим успесима наше атлетике“, констатовао је Драгутин Топић.

      Београд се кандидовао за домаћинство Светског дворанског првенства 2020. године, а директор Атлетског савеза Слободан Бранковић истиче да би још једно велико такмичење у нашој земљи донело додатну популарност атлетици у Србији.

      „Податак да је број учесника на школском шампионату Београда повећан за чак 20 одсто ме веома радује. То је још један од показатеља да је атлетика код младих један од омиљених спортова и да су резултати који су наши најбољи атлетичари постигли последњих година и те како утицали на тај њихов избор. Такође, и недавна организација ЕП у дворани у нашој земљи је довела до експанзије па школе атлетике по Србији не могу да приме све заинтересоване. Драго ми је због тога, али је то обавеза за све нас који радимо у атлетици да деци омогућимо још боље услове“, закључио је Бранковић.

      Девојчице - 5. и 6. разред: 1. место ОШ Стеван Сремац (Палилула), 2. место ОШ Уједињене нације (Чукарица), 3. место ОШ Карађорђе (Вождовац). 7. и 8. разреди: 1. место ОШ Надежда Петровић (Н. Београд), 2. место ОШ Уједињене нације (Чукарица), 3. место ОШ Никола Тесла (Раковица). Средње школе: 1. место Војна гимназија (Савски венац), 2. место 10. гимназија (Нови Београд), 3. место 3. гимназија (Врачар).
 
      Дечаци - 5. и 6. разреди: 1 место ОШ Радоје Домановић (Н. Београд), 2. место ОШ Михајло Пупин (Земун), 3. место ОШ Посавски партизани (Обреновац). 7. и 8. разреди: 1. место ОШ Никола Тесла (Гроцка), 2. место ОШ Деспот Стефан Лазаревић (Звездара), 3. место ОШ Надежда Петровић (Нови Београд). Средње школе: 1. место 10. гимназија (Нови Београд), 2. место 13. гимназија (Чукарица), 3. место Друга економска школа (Вождовац).
 
      Б92
 
Категорије: 

Слични садржаји

Коментари